Torgparkeringens motståndare är fortfarande inte övertygade – spårvagnarna förutspås bli nästa lika splittrande Åboprojekt

För tio år sedan, i juni 2012, kulminerade den inflammerade tvisten om det skulle byggas en parkering under Salutorget eller inte.
Åbo stadsfullmäktige beslöt med minsta möjliga marginal med rösterna 34–33 att den underjordiska parkeringen inte skulle strykas ur den nya detaljplanen för att utveckla Salutorget.
Endast två samlingspartister röstade mot den underjordiska torgparkeringen.
Den ena var Pauli Kossila, som efter det har representerat enmansgruppen Förnuftets röst och nu sitter i fullmäktige för Sannfinländarna.
Tyckte torgparkeringen var onödig
Den andra som röstade mot var Nora Viikari.
– Det fanns tillräckligt med parkeringsplatser i centrum i P-Louhi, Stockmanns parkering, Wiklunds parkering och i P-Julia. Om jag minns rätt visade utredningar att Louhi var full bara under veckorna före jul. Jag tyckte att en ny underjordisk parkering var onödig.

Det måste ha varit rätt tufft att vara mot torgparkeringen när ditt parti Samlingspartiet jobbade hårt för att den skulle byggas?
– Det är klart att det var tungt och trycket var hårt. Då har jag ändå ett yrke som jurist som också kan vara tufft. Men jag är inte rädd för att stå för min åsikt.
Spårvagnen kan bli nästa stridsäpple
Hon drar paralleller till sitt jobb som hovrättsråd vid Åbo hovrätt, där hon också fattar beslut på basis av utredningar.
– Torgparkeringsförespråkarna lyckades inte övertyga mig med sakargument. Jag tror att spårvägens vara eller icke-vara kan bli nästa liknande projekt, som splittrar partierna och Åbopolitikerna.
Samlingspartiet har inte ännu fattat sitt partibeslut om spårvägen. Viikari stöder inte spårvagnar i Åbo.
– Med torgparkeringsbygget har man försvårat tillräckligt för Åboborna, säger hon.
Nora Viikari betonar att hon aldrig var emot att Salutorget i sig skulle förnyas.
– Man kunde ha förnyat torgets stenbeläggning också utan den underjordiska parkeringen. Men det var ett demokratiskt beslut, som vi som förlorade får leva med.
”Torget kunde ha förnyats ändå”
Hon håller inte med torgparksförespråkarna om att parkeringen under torget var en förutsättning för att torget skulle kunna förnyas.
– Hade det varit så farligt om torgförsäljarnas bilar hade stått kvar utanför ortodoxa kyrkan? Det förnyade torget är jättefint, men jag kan fortfarande undra om torgparkeringen verkligen är nödvändig. Jag hoppas att jag har fel och att nya kundgrupper hittar till torget, då så många i dag köper sina grönsaker i stormarknaderna där de handlar allt annat också.
I dag, när nya Salutorget ska invigas säger Viikari att det är fint om torgparkeringen fungerar.
– Tanken var väl att den skulle skapa ett levande och livskraftigt centrum. Jag hoppas att den gör det och att den får människor att komma till stan och affärerna här. Tiden får visa om det var rätt beslut att bygga den.
Politikernas skyldighet att vara pålästa
Som jurist anser Nora Viikari att det är politikernas, de folkvaldas, skyldighet att sätta sig in i ett ärende och noggrant läsa igenom alla avtal innan man röstar.
– Jag undrar om alla de som röstade för torgparkeringen verkligen har gjort det? Ersättningsfrågorna kan till exempel bli problematiska om det visar sig att husen kring torget eller i närheten har påverkats av bygget eller om det uppstår sprickor i dem på grund av lerbäddens beteende.
”Det finns många som inte gillar mig”
Viikari var ersättare i fullmäktige då beslutet om att staden skulle gå vidare med torgparkeringsplanerna fattades.
Också i flera år efter det var hon ersättare, tills hon i föregående kommunalval 2021 blev invald med 384 röster, det vill säga 200 röster mer än i föregående val. Hon säger att det var en positiv överraskning.
– Det finns många som inte gillar mig, men det finns också de som tycker att det behövs någon som vågar säga ifrån.
Du funderade inte på att byta parti då, efter beslutsprocesserna kring torgparkeringen?
– Nej. De gröna frågade mig, men jag stöder inte deras drogpositiva politik på nationellt plan. Min minkpäls passar inte heller in hos De gröna, säger hon och skrattar.
Hon betonar flera gånger att beslutsfattandet i Åbo i dag är öppnare än vad det var för tio år sedan.
Också stämningen i fullmäktigesalen har blivit bättre.
– Det har blivit roligare att vara med i Åbopolitiken än vad det var då.
”Jag blir bara ledsen om jag tänker tillbaka”
De grönas Janina Andersson var motståndare till att det byggdes en parkering under Salutorget för tio år sedan – och är det fortfarande.
Men hennes politikerfilosofi är att man inte ska gräma sig efteråt om man har förlorat.
– Man måste leva med demokratiska beslut och göra det bästa av dem. Jag blir bara ledsen om jag tänker på hur beslutet om torgparkeringen drevs igenom.

Ett par saker retar ändå henne fortfarande.
– Att förnya själva torget kunde ha gjorts för länge sedan, om man inte hade väntat på att först få igenom beslutet att om torgparkeringen skulle byggas, oberoende av hur motståndarna än försökte stoppa projektet. Nu var torget sjaskigt i många år medan man väntade ut beslutet.
Torgparkeringen har skrämt Åboborna för nya projekt
– Det retar mig också att Salutorget i Åbo var en uppgrävd grop så länge. Alla affärer i centrum har lidit av det.
Janina Andersson misstänker att det utdragna torgbygget har fått Åboborna att bli rädda också för andra förändringar.
– Det kan påverka inställningen till spårvagnarna, för att man inte vill att också gatorna ska grävas upp och tror att också de i så fall ska vara uppgrävda i evighet.
Hon misstänker att spårvagnsdiskussionen kan bli nästa som splittrar partierna på samma sätt som torgparkeringen gjorde, även om rollerna är ombytta.
– Jag kan vara lite avundsjuk på Tammerfors, som har fått så mycket statliga pengar för sitt spårvagnsbygge och där verkar alla nöjda. Tammerfors växer med fart och är snart en verklig utmanare till Helsingfors. Åbo är nära, men vi är inte där ännu.
”Det fanns ju alternativ”
Hon hoppas att alla är nöjda nu när Salutorget blir klart, men undrar fortfarande varför parkeringen måste byggas i leran under torget.
– Det fanns ju alternativ. P-Louhi kunde ha utvidgats i berget med gångar till centrum. Åbo Svenska Teater och ortodoxa kyrkan tog stryk. Jag hoppas innerligt att grundvattennivåerna hålls oförändrade och att det inte uppstår nya skador på byggnaderna i framtiden.
Janina Andersson undrar också om inte hela tanken med att det är viktigt att kunna köra bil till centrum är föråldrad.
– Behövs torgparkeringen också i framtiden? Om inte, har vi ett stort hål under centrum och vad ska det i så fall användas till? Bollhall går inte, för det är för lågt i tak. Kanske man kan bygga en skridskobana här om inget annat?
Lättare att ha gruppens stöd
För tio år sedan var De gröna som grupp mot att den underjordiska parkeringen skulle byggas under Salutorget.
Janina Andersson säger att det var lättare att vara torgparksmotståndare som en bland alla andra i gruppen än att vara en av få motståndare i ett parti där alla andra var för att den skulle byggas.
– Det var naturligtvis mycket tuffare att vara ensam mot när alla andra i partiet var för. När det gäller besluten om torgparkeringen kan man ju nog undra om alla i alla partier har fått rösta som de egentligen ville.
Hon minns speciellt ett fullmäktigemöte i juni 2012, då motståndarna hade majoritet i salen.
– Då bordlades torgparkeringen, så att förespråkarna skulle kunna se till att tillräckligt med ledamöter eller ersättare med rätt åsikt fanns på plats följande möte. Det är att använda tillfällig majoritet. Jag tycker inte att det är okej i en demokrati.

Hon säger också att en del av torgparkeringsbesluten drevs igenom med hjälp av uttröttning.
– Förespråkarna gjorde allt vad de kunde för att styra hur och när de avgörande omröstningarna gjordes.
Hon skrattar åt att man till och med försökte övertala henne att byta åsikt.
– Det var på skämt, men det var en som höll biobiljetter i sin hand och sade att du får dem om du röstar för torgparkeringen. Det fanns starka intressen bakom för att torgparkeringen skulle byggas.
Hoppas att man inte längre måste tycka på ett visst sätt
Hon påpekar att den politiska kulturen i Åbo har förändrats sedan dess.
– En del av det gamla gardet har bytts ut och tiderna har också förändrats. Jag hoppas att dagens beslutsfattare inte gör sig beroende av att följa vissa människors åsikter, att de till exempel måste tycka på ett visst sätt för att få valfinansiering.
Enligt Andersson jobbar också Åbos borgmästare för ett så öppet och schyst beslutsfattande som möjligt.
– Visst är politik ett köpslående. Ju mer öppet det sker desto bättre, säger Janina Andersson, som trivs med att representera De gröna i välfärdsområdesstyrelsen och -fullmäktige, förutom i Åbopolitiken.
I vårens riksdagsval ställer hon inte upp.
”Jag är fortfarande mot parkeringen, men inte mot torget”
Numera bor veteranpolitikern Pirjo Rinne, Vänsterförbundet, i centrum och till rutinerna hör att så gott som varje dag ta en kopp kaffe på något av caféerna på Salutorget.
– Jag är fortfarande emot att det byggdes en parkering under Salutorget, men har inget emot torget i sig.

För henne är det viktigt att kollektivtrafiken löper smidigt.
– Undrar hur det blir när busshållplatserna senare i höst flyttar tillbaka kring torget. Då ser vi hur det egentligen fungerar.
Kunde man ha förnyat Salutorget utan den underjordiska parkeringen?
– Vi blev lovade att någon annan än skattebetalarna skulle betala, men visst har staden bidragit på olika sätt. Allt kördes i genom i stadsstyrelsen och vi fick veta att det vi skulle godkänna var så bra, så bra.
”Struntprat att staden skulle få nåt gratis”
Hon nämner värmesystemet som med hjälp av lagrad solvärmde ska värma upp torget och hålla det isfritt vintertid, som exempel.
– Det var nog rent och skärt struntprat att vi skulle ha fått torglocket gratis bara vi godkände torgparkeringen.
I samband med värmesystemet gick debatten het om hur mycket stadens ska betala för det.
Efter tre omröstningar i stadsstyrelsen beslöt politikerna att staden betalar ett engångsbelopp på drygt fyra miljoner euro för solenergisystemet (ÅU 14.1.2020).
Före det hade man debatterat vilka lager av torglocket som staden ska betala och vilka kostnader som andra ska stå för.
”Alla extra kostnader föll alltid på staden”
Pirjo Rinne säger att det är svårt att skapa en bra tårta som består av flera lager, då olika aktörer betalar för olika lager eller skikt.
– Det blir inte bra om någon ska betala för ett mellanskikt och någon helt annan för följande. På det sättet blir helheten snabbt oskäligt dyr och när informationen kommer droppvis hänger ingen med. Finns det någon som har en uträkning på vad torgparkeringen egentligen har kostat för staden?
Hon minns att de nya kostnader som dök upp under projektets gång alltid av någon märklig anledning hörde till det som staden skulle betala.
”Hade funnits andra lösningar”
– Jag hoppas att värmelagren i leran verkligen fungerar som det är meningen också. I stadsstyrelsen övertygade man oss om att det på riktigt är ett föregångssystem.
Rinne tvivlar fortfarande på att det var nödvändigt att bygga torgparkeringen.
– Det skulle ha funnits andra lösningar. Jag är inte övertygad om att vi har lyckats undkomma sprickor i byggnaderna runt omkring. Det kan ta år innan lerbädden reagerar på de förändringar som har gjorts.
Ortodoxa kyrkan och Åbo Svenska Teater är hennes exempel på hus kring torget som har påverkats.
– Tiden får utvisa hur det går. Ett kriterium för mig när vi flyttade till centrum var att vår bostad skulle stå på berggrund och inte i leran.
”Det var en hemsk situation”
Pirjo Rinne som representerade Vänsterförbundet i stadsstyrelsen och i stadsfullmäktige i Åbo i många år säger att det var bestämt på förhand att det skulle byggas en parkering under Salutorget.
– Som politiker var det en hemsk situation. Det var som att föra en kamp mot väderkvarnar. Men man måste försöka i alla fall. Under min mer än tjugo år långa politiska karriär har jag aldrig hört så många lögner som om torgparkeringen.
Har inte satt sin fot i torgparkeringen
Hon återkommer till att staden inte skulle behöva betala.
– Vi vet alla att det inte finns några gratisluncher. Det här blev en dyr lösning också med tanke på klimatförändringen. Det är dumt att inte minska på privatbilismen.
Hon är glad att det förnyade Salutorget nu kan invigas.
– Det är bra att det är nästan klart. Alla har väntat på den här dagen. Men ingen har väntat på torgparkeringen. För egen del har jag aldrig varit där, och det har ingen av mina bekanta heller.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.