Förflytta dig till innehållet

Torgparkeringen är ute

Det var väntat att det bygglovet för parkeringen under Salutorget i Åbo skulle följas av besvär.
Åbo ortodoxa församlings krav om att bolaget Turun Toriparkki måste påla kyrkans grund är ytterligare ett kapitel i denna politiskt upprivande historia som har marginalerna fyllda med juridiska anmärkningar.
Vore det trots allt inte bäst att skriva slutordet för berättelsen om torgparkeringen – innan den förverkligas?
Frågan är svår. Hur illa man än tycker om tanken på att urholka centrums leriga innanmäte så har planen avancerat tack vare ett, om än knappt, politiskt stöd.
Det till trots känns konceptet förlegat. De avgörande besluten togs just innan axeln Samlingspartiet-SDP bröts.
I visionen för Åbo centrum, ett av stadens spetsprojekt, blir parkeringarna på gatunivå färre.
Samtidigt ska centrum, till och med år 2050, få 5 500 nya parkeringar under tak – ett behov som förväntas skapas av de 20 000 nya centruminvånarna.
Torgparkeringen verkar vid första anblick ligga i linje med den visionen. Mera troligt är trots allt att syftet med torgparkeringen och visionen för Åbo centrum, trafiktrenderna överlag och det som just nu sker i Åboregionen inte strålar samman.
Europeiska städer som lyckats skapa en stadskärna som är både trivsam och kommersiell har en sak gemensamt: de prioriterar inte privatbilismen.
Städer som Gent, Strasbourg, Groningen och Freiburg gynnar kollektivtrafiken, cyklisterna och fotgängarna.
Det är förstås fortfarande möjligt att använda den egna bilen för invånare i dessa städer, men det innebär omvägar och ett bilfritt kärncentrum.
Forskning visar att vi är beredda att lämna bilen och gå till fots den sista biten – och spendera pengar – om miljön uppmuntrar till det.
Gå in på Åbo stads webb och sök upp artikeln ”Ny ambitiös vision för Åbo centrum”.
Titta på reklamfilmen som gjorts för projektet och du inser att bilderna bygger på den europeiska trenden. Privatbilismen lyser med sin frånvaro.
Det här kan inte avskrivas som ett PR-trick, för om stadens beslutsfattare har för avsikt att utveckla centrum så kan privatbilismen inte smugglas in bakvägen.
Bland de hundra åtgärder som visionen listar hittar man förslag om att förbjuda bilars genomfart på Nylandsgatan, vid Gamla stortorget.
Det heter också att utanför kulturbyggnader ska biltrafiken minskas och att åstranden ska knytas starkare till Salutorget genom att trottoarerna på Auragatan breddas, på körfilernas bekostnad.
Samtidigt, på grund av parkeringen under Salutorget, avancerar planer som styr biltrafiken, inte bort från eller ens runt centrum utan rakt in i dess kärna. Det här går emot den övergripande trenden.
Den drivande idén bakom torgparkeringen handlar om köpkraft. Det finns en tanke om att centrum åderlåtits på sin kommersiella kraft på grund av att parkeringsplatserna varit för få och för långt borta.
Vi behöver inte upprepa motargumenten om att den underjordiska parkeringshallen Louhis kapacitet motbevisar det här och att den nya torgparkeringen inte kan konkurrera med köpcentrens gratisparkeringar.
Låt oss bara konstatera att när det handlar om utbyggnaden av Åbo centrum, och det behov av nya parkeringsplatser som ett större invånarantal skapar, så är torgparkeringen inte ämnad av vara en del av den lösningen.
Titta också på det som händer på annat håll i Åbo och Åboregionen. Kring varvet Meyer Turku reser sig under de närmaste åren en industripark för sjöfartsbranschen.
I Kuppis och Österås planeras en så kallad vetenskapspark med 10 000 nya arbetsplatser och det dubbla i invånarantal och till bangården väntas ett enormt evenemangscenter.
Tillväxten i det övriga landskapet – till exempel i Nystad där bilfabriken Valmet Automitive trappar upp produktionen – ställer krav på trafiklederna till och från Åbo.
Entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors är en lösning på problemet, bättre kollektivtrafik inom staden en annan och en snabbspårväg som knyter samman regionen ytterligare en tredje.
Satsningar på privatbilismen ska riktas dit var behovet är störst och motiverat, alltså utanför centrum.
En prognos låter till exempel förstå att inom sju års tid kommer trafikmängden till varvsområdet öka med 171 procent, till 7 600 fordon per dygn.
Den utvecklingen kommer att märkas av också på de övriga huvudlederna i området. Där uppskattas trafikmängden öka med upp till 50 procent.
En del folkvalda som motsatt sig torgparkeringen har inte varit förtjusta i tanken att riva upp besluten som möjliggör dess förverkligande.
Det är begripligt, för i något skede måste man trots allt avsluta den politiska processen.
Det vore trots allt önskvärt om alla involverade, innan grävmaskinerna rullar in, förde en ärlig och öppen diskussion om hur torgparkeringen passar in centrumvisionen och om parkeringen fortfarande tjänar sitt syfte.

Dela artikeln

En kommentar: “Torgparkeringen är ute

  1. pepita laine skrev

    Trendigt eller ej, spelar det nån roll? Min åsikt är att torgparkeringen är helt onödig! Fyll upp Luola-parkeringen först och sätt resterande pengar på något vettigare. Egentligen tror jag att Torgparkeringen handlar om att någon vill ha namnet i historieboken om Åbo!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter