Torghandeln i Kimito flyttar bort från torget – nya platsen mindre men synligare

Att placeringen av Kimito torg inte är lyckad har konstaterats många gånger. Då ÅU senast skrev om problematiken, jobbade Kimito Centrum Byalag med att hitta en lösning för det öde torget, men då kändes det motigt.
Önskemålet från byalaget var att få ha sitt fredagstorg på parkeringsplatsen för dem som jobbar i Villa Lande. Den ligger alldeles bakom hörnet till Villa Lande, från torget sett.
Det här lyckades inte, men nu har byalaget istället fått grönt ljus för att ha torgkommersen på trottoaren på café- och butikssidan av Villa Lande, invid den nya parken.
På parkeringen på den här sidan av huset har man då lov att placera försäljningsstånd.

– Det här är en kompromisslösning, säger byalagets ordförande Sussi Gustafsson.
Hon tror dock på det här alternativet i och med att torghandeln skulle vara mycket mer synlig än vad den varit på Kimito torg, även om platsen är mindre. Nu hoppas man på att kunna fånga upp de tusentals som sommartid kör genom byn mot destinationer längre söderut.
Säsongstart i maj
I byalaget är man nu ivrig inför säsongstarten, som väntas infalla i slutet av maj, beroende på när det värsta av coronan är över.
Inför säsongstarten ska de två röda försäljningsbodarna flyttas från torget till den nya platsen, och mindre arbeten ska göras, som till exempel att dra el.

För Kimitoöns Foodhub (ett upphämtningsställe för förhandsbeställda lokalproducerade produkter) ska det byggas en ny, isolerad bod, som bättre passar ändamålet. Då blir bodarna tre.
– Det fina är ju att foodhuben kan fortsätta, det hade den inte gjort utan en ny, synligare plats, säger Gustafsson.
Mona Söderblom från byalaget har erfarenhet av fler fall då folk i byn letat efter Kimito torg utan att hitta det, samt av försäljare som valt att slå upp sitt stånd på annan ort efter att ha sett torget i Kimito.
– Det är ju inget fel på torget i sig, men det är på fel plats, konstaterar hon.

Gustafsson fyller på att för många ortsbor har felplaceringen blivit en fråga om en inställning, som inte går att rubba. Dock poängterar Gustafsson och Söderblom att majoriteten av ortsborna stöder byalaget i dess arbete, och att lokala företag hjälpt dem i form av material till bodarna, byggnadsarbete och transport.
Lokala produkter i bodarna
Även de två bodar som ska flyttas kommer man att göra om, bland annat med hyllor och försäljningsdisk. Här har man en plan om att hantverkare och producenter kunde sälja sina produkter mot en liten avgift till byalaget, som skulle ansvara för försäljningen.
Då bodarna väl flyttat hoppas byalaget att verksamheten ska bli mer frekvent än fredagstorg en gång i veckan. Dock ska det stora torget inte överges helt: med sin scen kan det användas för olika evenemang till exempel samtidigt som bodarna vid parken håller öppet.
Projekt körsbärsträd fortsätter
Byalagets projekt med att förgylla Kimito centum med körsbärsträd fortsätter, och fler har kommit på idén att köpa ett träd för placering i centrum som gåva.
Hittills har man planterat 50 träd, och fortsätter med planteringen i vår. På en hexagon invid torget kan alla privatpersoner och företag som deltar i planteringsprojektet få sitt namn.


Man har fler idéer för att göra centrum mer trivsamt: på önskelistan finns bänkar, som skulle förses med byanamn, med start från byarna i Kimito före detta kommun.
– Det finns massor av byar på Kimitoön. Bara i gamla Kimito finns 82 byar, från Albrektsböle till Östermark, säger Gustafsson.
Det här blir bra! Med mera kommers i byn understöder alla varandra till större försäljning! Hoppas försäljningsbodarna kommer på parkens gräsmatta så blir trottoar området större.