Torggrottan gapar tomt – men också konkurrenten har brist på kunder
Klockan är halv elva på tisdagsförmiddagen i parkeringsgrottan Louhi och personer strömmar in och ut ur hallen. Om det inte är lika livligt som innan coronan, så är det åtminstone relativt mycket kunder med tanke på pandemin.
En snabb koll av de upptagna platserna säger att knappt hälften av Louhis 600 platser är i användning.
Ett stenkast bort, i den nya torgparkeringen som finns under Salutorget och öppnade i december, är läget helt annat. Enstaka bilar finns i de långa parkeringsraderna, men i det stora hela är det tomt.

I utrymme klår Toriparkki Louhi med 20 platser, men på tisdagsmorgonen är inte ens 100 av de 620 platserna under torget upptagna. Den enda rörelse som finns i grottan är byggnadsarbetare.
”Kändes närmare än Louhi”
På nedre plan står Max och byter kläder med bakluckan på bilen på vid gavel. Han säger att orsaken till att han och hans företag använder torggrottan är läget och priset.
– Vi har kontoret här i centrum och av någon anledning så kändes det här närmare än Louhi. Dessutom fick vi ett billigare erbjudande från torgparkeringen, så det var ett lätt beslut. Här ingick också biltvätt – och även om det inte påverkade vårt beslut så är det ju trevligt med det tillägget, säger han.
Han tycker att det är bra att det numera finns en konkurrenssituation när det gäller parkering i centrum.
– Det gör att priserna förhoppningsvis går ner i längden och det är ju bra för kunderna.
I nuläget är det prismässigt ingen skillnad mellan Louhi och Toriparkki för tillfälliga användare, båda kostar tre euro i timmen.
Däremot betalar man för varje påbörjad halvtimme i Louhi, medan man i Toriparkki betalar exakt för de minuter man varit i grottan.

Louhi använder klassiska parkeringsbiljetter, medan Toriparkki använder ett papperslöst system där man antingen använder en mobilapplikation eller så knappar man in sitt registeringsnummer i betalningsautomaten som finns i grottan.
Vd:n inte orolig – ”Kunderna hittar nog oss”
Toriparkkis vd Jari Pölönen säger att grottan kanske ser tom ut i nuläget, men det beror till största delen på coronapandemin.
– Vi sitter i samma båt som alla andra när det gäller pandemin. Vi har sålt en del månadsplatser, men det är ingenting som syns i grottan just nu då de anställda på företagen jobbar på distans, säger han.
Han är egentligen inte orolig för att verksamheten går trögt, utan säger sig ha tålamod.
– Vårt egentliga mål uppnådde vi redan i december och det var att så många som möjligt skulle besöka grottan och se var den finns. När restriktionerna lättar och vårt samhälle återgår till det normala så hittar nog kunderna dit också.
En annan orsak som kan bidra till den tomma grottan är att det hittills inte har funnits någon ordentlig skyltning som leder till parkeringen.
– Bristen på skyltar är det som vi har fått absolut mest feedback om, fast man kunde tro att Åboborna nog hittar till torghörnet. Jag är själv inte i Åbo för tillfället, men jag har förstått att skyltningen torde vara på plats i Aningaisbacken nu, säger Pölönen.
I övrigt har feedbacken varit positiv – körfälten är tillräckligt breda och det är lätt att köra.
– Det var egentligen det viktigaste för oss.
Priskrig inte särskilt troligt
Gällande prisnivån ser inte Pölönen att utvecklingen går mot ett priskrig.
– Tre euro i timmen är vad det kostar på gatunivå och det kostar det i grottorna också. Kunderna kommer nog, det märkte vi under julen – när de har behov att röra på sig, så hitttar de parkeringen också.
– Vill man in till Åbo kärncentrum så är det här nu bara smidigast och efter att pandemin är över så tror jag nog att vi ser den mängd med kunder vi har räknat med.
Inte heller från Aimoparks sida, företaget som driver Louhi, tror man på ett priskrig.
– Prisnivån i Åbo centrum är så låg från tidigare, att de som vill ha bra butiker och bra betjäning ändå kommer till centrum, säger Aimoparks vd Juha Sirelius.
Precis som för torgparkeringen är det coronan som påverkar just nu, och den nya konkurrenten har än så länge inte märkts av särskilt mycket.
– I januari har vi inte sett någon större påverkan av torgparkeringen, utan det är coronan som minskar på kunderna rent generellt – men också de byggarbeten som pågår i centrum just nu.. Överlag ser välkomnar vi ändå alla nysatsningar i centrum för det innebär att Åbo centrum lever upp och drar mera folk i fortsättningen, och det är positivt för oss också.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.