Förflytta dig till innehållet

Filmrecension: Tonårsföräldrar, av i dag?


Blockers
USA 2018
2 av 5 sjärnor
Regi: Kay Cannon
I rollerna: Leslie Mann, Ike Barinholtz, John Cena, Kathryn Newton, Geraldine Indira Viswanathan, Gideon Adlan
1:42 F12
Den amerikanska high school-komedin ”Blockers” är vågad. I amerikansk film är det mängden fula ord och antalet sekunder naken hud som avgör åldersgränsen.
Våld och innehav av vapen är sällan problem. Filmen är vågad eftersom problemet och premissen är: kan man ha sex redan vid arton och efter trettio? I Amerika.
Filmen börjar med tre små flickors första dag i skolan. En ensamstående mor, en machopappa med tårar i ögonvrån och en mera avslappnad, senare veckoslutspappa vinkar av sina ögonstenar.
Tio år förflyter i ett montage och det är dags för de artonåriga väninnorna att förbereda skoldansen. Steget ut i vuxenlivet. Avslutningsfestens höjdpunkt är förstås farvälet till oskulden.
När mamman (Leslie Mann i den ledande rollen) och ovannämnda pappor tjuvläst och dechiffrerat flickornas textmeddelanden (sex i natt) är saken klar: inget könsumgänge. Den ”vuxna” trion tar sig till festen, och vidare och vidare allt mer desperat. Flickorna måste räddas från ett öde värre än …
Filmen utspelas 2018. Flickorna har fyllt 18. Fräscht i berättelsen är ju förstås att det är kvinnor som är drivande krafter; den ensamstående mamman i huvudrollen och döttrarna som själva bestämmer över sina kroppar och liv. Deras existentiella val är deras.
Pojkar är pojkar och de tror att det krävs mycket sprit, knark och mängder spyor för att festen skall vara fulländad. De så kallade vuxna. Glöm det.
Filmen är två filmer i en. Tonåringar, förnuftiga, på sitt håll, har roligt. De till åren komna men absolut inte vuxna, på sitt håll, låter sig och publiken förnedras, pinsamt. Filmen är slarvigt inspelad och otroligt dåligt klippt; råddigt och missvisande. Och nej, underbältet-vitsarna, en slang i rumpan, spyor, vuxna ensamma hemma utan kläder; det är inte vågat alls, humor är det inte heller.
Fantastiska detaljer syns ibland. Till exempel machomannen som gråter ofta, pratet och hänvisningarna till filmer, och en biljakt. Tonåringarna försöker om och om igen fråga varför sexualiteten inte får vara, kan vara naturlig. Varför man inte får göra misstag. Och lära sig.
De vuxna i filmen har inte lärt sig någonting. Kanske de lär sig, i slutbilden? Igenkänningsfaktorn är antagligen större om man råkar vara tonåring eller förälder till tonåring just nu. Troligtvis skäms man ställföreträdande då, skrattar till och med.
Kay Cannon debuterar som regissör, mycket tafatt. Hon har tidigare skrivit manus till ”Pitch Perfect”-filmerna, komedierna med a cappella och skönsjungande high school flickor i de ledande och starka rollerna.

Övriga premiärer


Djungelgänget (Les As de la jungle)
Frankrike 2018
3 av 5 sjärnor
Regi: David Alaux
Manus: David Alaux, Eric Tosti, Jean-Francois Tosti
Animation
1:37 F7
En paradisö är befolkad av alla möjliga och omöjliga djur som lever lyckliga i bästa samvaro. Tills en psykopatisk koalabjörn bränner ner hela djungeln. Och kommer tillbaks för att spränga hela ön i luften.
Hjälten i franska ”Djungelgänget”, långfilmen, är en gul-svart-randig (målad) pingvin, son till en tigrinna och far till en tigerrandig guldfisk (i en skål). Berättelsen med fantastiska djur i olika roller härmar filmer som James Bond och Mission Impossible och med direkta hänvisningar till olika superhjältar.
Samhället är mångkulturellt och familjen är i tre (adopterade) generationer, med generationsklyftor. Men har också klassiskt tillsammans är vi starka och du som är svag kan mera än du tror.
Plus puss och kram.
Märk: den gulliga koalan ÄR en terrorist. Och inte heller den här barnfilmen är befriad från våld. Om vi glömmer de hårda knytnävarna, sparkarna och bär som blivit bomber ser vi att filmen är snyggt animerad, med passande musik och roliga figurer med vitsiga repliker och muntra upptåg.
Endast en version med finska röster än så länge, i Åbo, som jag uppfattat det.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter