TOK vill påverka spårvagnshållplatserna – vill veta var det lönar det sig för affärskedjan att planera och bygga nya butiker om Åbo får spårvagn

Affärsföretaget TOK, Turun Osuuskauppa, vill få planera 2–4 spårvagnshållplatser och efter det få möjlighet att köpa de detaljplanerade tomterna.
Det är kärnan i ett nytt innovationspartnerskap, som TOK föreslår för Åbo stad.
Stadsstyrelsen ska ta ställning på måndag och föreslås godkänna partnerskapet.
”Som stöd för planläggningen”
TOK:s tanke är att innovationspartnerskapet ska skapa bakgrundsmaterial som kan användas som stöd för planläggningen då spårvagnshållplatserna planeras.
– På det sättet kan man bedöma den kommersiella potentialen för de enskilda spårvagnshållplatserna och deras näromgivning, skriver TOK i sin presentation till staden.
”Var lönar det sig med nya butiker?”
I klarspråk handlar det alltså om att TOK vill vara med och planera var det lönar sig för affärskedjan att planera och bygga nya butiker längs rutten.
TOK påpekar att staden förvisso har utrett följderna av spårvagnslinjens dragning när det gäller trafik, befolkning, välmående, image, företag och fastighetsutveckling.
– Men Åbo stad har inte utrett hur spårvagnens linjedragning påverkar servicebehovet längs rutten eller vilken efterfrågan en spårvagnslinje skapar. En av de viktigaste frågorna är därför hur man bäst kan utnyttja den nya marknad som spårvagnshållplatserna skapar, skriver TOK i sin presentation till staden.
TOK vill ha optimal nytta
En annan sak som TOK vill ha svar på är hur den service som affärskedjan kan erbjuda ska placeras så att man drar optimal nytta och får synergieffekter av spårvagnstrafiken.
Timo Hintsanen, stadens stadsplaneringsdirektör, konstaterar till stadsstyrelsen att spårvagnens attraktionskraft också ökar om staden noggrant tänker efter hur olika former av service placeras för att underlätta människors vardag.
– Den här formen av partnerskap är alldeles ny och intressant för att undersöka hur de mål som staden har satt upp för spårvagnstrafiken kan förverkligas. Samtidigt får vi en bedömning av var det är förnuftigt att placera kommersiell service, så att den lönar sig.
Innovationspartnerskapet skulle vara i kraft till och med utgången av 2025 eller till dess att det slutliga beslutet om Åbo ska ha spårvagn eller inte har fattats. Därmed skulle partnerskapet löpa ut senast i slutet av år 2028.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.