Toalettavfall från upp till 30 000 kryssningsresenärer kan dumpas i Östersjön – beror på juridiska kryphål


Helsingfors räknar med att 300 kryssningsfartyg besöker staden under sommaren. Foto: Joona Saaresto/Helsinki Marketing
Trots nya folkrättsliga förbud är det många utländska kryssningsfartyg som väljer att spola ut toalettavfallet i Östersjön. Juridiska kryphål och långa övergångstider bäddar för utsläppen.
I Helsingfors hamnar har det varit full rulle hela sommaren med en lång rad utländska kryssningsfartyg som avlöser varandra.
– Vi har för närvarande besök av ett till sex kryssningsfartyg per dag, säger hamnmästaren Antti Pulkkinen på bolaget Helsingfors Hamn.
Ifall den här takten håller i sig kommer Helsingfors hamnar att gästas av 305 utländska kryssningsfartyg i år. Varje fartyg har i genomsnitt 2 110 passagerare ombord. De största fartygen sväljer upp till 5 000 personer, vilket också är den högsta tillåtna mängden passagerare.
En del fartyg kör sitt eget race
Helsingfors Hamn har tillsvidare inte sammanställt någon officiell statistik på kryssningsfartygens avloppshantering, men redan nu går det att bilda sig en uppfattning om avloppsströmmarna.
– Cirka 95 procent av de kryssningsfartyg som har besökt Helsingfors i år har tömt sitt avloppsvatten i hamnen, varefter det renas vid stadens avloppsreningsverk som upprätthålls av Helsingforsregionens miljötjänster.
Vilka rederier låter bli att tömma sina avloppstankar i Helsingfors?
– Det kan jag inte säga.
Helsingfors Hamn beviljar en 20 procents rabatt på hamnavgiften för de rederier och fartyg som väljer att tömma sina avloppstankar enligt hamnens föreskrifter. I fjol valde 4,3 procent av alla kryssningsfartyg som besökte Helsingfors att inte utnyttja hamnens avloppshantering.
– De flesta har nappat på vårt anbud, men en del skyller på tekniska problem och andra tömmer kanske sina avloppstankar i nästa hamn i stället.
Enligt Pulkkinen kan man inte utesluta att avloppsvattnet i fem procent av fallen kanske dumpas till havs. Eftersom det rör sig om femton kryssningsfartyg kan det i värsta fall handla om toalettavfallet från närmare 32 000 personer.
– Om sådana mängder avloppsvatten dumpas till sjöss så bidrar det till en betydande punktbelastning av fosfor och kväve i Östersjön, vilket påskyndar övergödningen ytterligare, säger hydrobiologen Jenny Jyrkänkallio-Mikkola på Världsnaturfonden (WWF) i Finland.

Cirka fem procent av alla utländska kryssningsfartyg som besöker Helsingfors utnyttjar inte hamnens avloppshantering. Foto: Mikael Sjövall/SPT
Utsläppen svåra att upptäcka
Miljöorganisationen WWF drev i över tio års tid en kampanj för att uppmärksamma utsläppen från kryssningsfartygen. Tack vare IMO:s förbud av dumpningen till sjöss har kampanjen nu trappats ned i väntan på att övergångsperioderna löper ut och besluten träder i kraft för alla fartyg.
– Vi kom i mål med vår kampanj och håller inte längre ett öga på de rederier som fortfarande missköter sig, säger programchef Sampsa Vilhunen på WWF.
Sjöbevakningen har inte heller registrerat några misstänkta utsläpp av toalettavfall från utländska kryssningsfartyg i år.
– De fartyg som gör sig skyldiga till utsläpp har inte för vana att släppa allt toalettavfall till havs på en gång utan de håller kranarna halvöppna och låter avloppet sippra ut på internationellt vatten. Det är väldigt svårt för oss att upptäcka sådana utsläpp eftersom de inte syns lika väl som till exempel dumpad olja, säger direktör Jani Vastamäki på Gräns- och sjöbevakningen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.