Förflytta dig till innehållet

Tja till högre hamnavgifter: ”Det är ju ganska dyrt att ha en båt också”

Höj hamnavgifterna, uppmanar ÅU:s kolumnist Mårten Mickos och skriver (ÅU 20.7) att ”skärgårdens prissättning är ur balans”. Mickos jämför en hamnavgift på 20 euro med hyran för ett SUP-bräde för en timme eller ett par glas vin.

Och då får man alltså för cirka 20 euro ligga ett dygn vid en brygga, har oftast tillgång till bastu, dusch, el, eventuellt färskt vatten och för det mesta också möjlighet att tömma båtens septiktank.

Vad säger kunderna?

Men vad säger de båtburna gästerna? I Åbolands och Ålands skärgård varierar hamnavgifterna från cirka 10 euro till 40 euro. Är båtgästerna beredda att betala mer än i dag för en natt i en gästhamn?

— Nja, jag tycker att 35 euro är en ganska lämplig summa, säger Tommy Öberg som sitter ombord på sin Marino 8000 och njuter av solen tillsammans med Gunilla Bäckman i Nagu gästhamn.  

Två åersoner sitter ombord på en båt.Monica Forssell
Gunilla Bäckman och Tommy Öberg vistas gärna i skärgården och använder sig gärna av gästhamnar.

Öberg och Bäckman övernattar enbart i gästhamnar under de veckor de befinner sig på havet. Ifall hamnavgifterna skulle vara hemskt mycket högre än nu skulle priset för sommarens övernattningar bli för högt.  

Kan drabba andra företagare om priserna höjs

— En intressant fråga, tycker Mikko Nakari från Helsingfors. Han seglar med sin Faro, en Jeanneau 34, ensam och fyra veckor i sträck.

Man som sitter i en segelbåt. Monica Forssell
Priserna är bra som de är, tycker Mikko Nakari. En dyr båt betyder inte att man inte skulle ha en semesterbudget.

För Nakari betyder en skälig hamnavgift att han också har pengar att spendera på annat än själva bryggavgiften. Nakari räknar med att han gör av med ungefär 100 euro i dygnet i en gästhamn.

— Om det kostar mera att ligga vid bryggan kanske jag inte äter på restaurang, säger Nakari. Fler naturhamnsbesök skulle det också bli.

— Frågan är alltså om företagarna vill att båtgästerna anlitar deras hamnar eller vill de att båtgästerna använder sig av naturhamnar, sammanfattar Nakari.

Det är ju dyrt att ha en båt också.

Mikko Nakari

En åsikt som ofta förs fram i diskussionen om hamnavgifter är att den som har råd med en båt också har råd att betala lite mer för en bryggplats.

— Tja, det är ju också dyrt att ha en dyr båt, säger Nakari med glimten i ögat. Nog finns det en gräns för hur mycket man är beredd att betala för en plats i en gästhamn.

Dyrare i Sverige

En bit i från ligger Mats Hägglund som seglat över från Sverige. Enligt honom är  hamnavgifterna i Finland lägre än i Sverige.

— Men vi har ju mycket fler naturhamnar i Sverige och det betyder att man kanske inte utnyttjar gästhamnar riktigt lika ofta. Då gör det inget om de kostar lite mer, säger Hägglund som skulle vara beredd att betala lite mer än 35 euro för ett dygn i Nagu.

Man ombord på en segelbåt.Monica Forssell
Mats Hägglund tycker att det finns fler naturhamnar i Sverige än i Finland. Därför är det enligt honom bra att gästhamnspriserna i Finland är lägre än i Sverige.

”Rättvisa priser”

I Åbo gästhamn där hamnavgiften inför Swan regattan höjts från 35 euro till 57 euro, finns det stor förståelse för att det kostar att angöra en gästhamnsbrygga. Familjen Karvonen har legat två nätter i Åbo.  

– Vi funderade på om vi skulle stanna en natt till på grund av det höjda priset, men beslöt ändå att göra det, säger Anu Karvonen.

Priset i gästhamnarna som de besökt runt om i skärgården har varierat mellan 30–60 euro. Familjen Karvonen har förståelse för priserna.

– Priserna är rättvisa, säsongen är kort och ägarna måste ta vara på den, säger Anu Karvonen.

Mamma och tonårsdotter på segelbåt, de ler mot kameranJulia Lönnfeldt
Anu och Isabel Karvonen tycker att gästhamnspriset i Åbo är rimligt.

Hon poängterar att det ju kostar att skapa och upprätthålla gästhamnarna. Byggandet av bryggan, införskaffningen av bojar och installeringen av el och vattenpunkter är inte helt billigt.

– Jag jämför övernattningen med en hotellnatt. Ett rum kostar mellan 80–100 euro, men då får man tillgång till rena lakan och en ordentlig säng. Avgifterna i gästhamnarna är rimliga.

Men Karvonen tycker också att priset måste avspegla den service man får. Ifall den enda servicen som finns är själva bryggan är ett par tior dyrt, men om det finns tillgång till dusch, bastu, sopsortering, vatten och el är ett par tior lite.

200 euro per natt i Medelhavet

I Åbo gästhamn övernattar också båten Katima, som deltar i Swan European Regatta. Team Katima från Flensburg består av en österrikare och resten tyskar, varav en är Tim Kröger. Även han tycker att priset i gästhamnarna är rättvisa.

– Vi har varit och seglat i Medelhavet, där är det betydligt dyrare och man kan lätt betala 200 euro per dygn för en båtplats för en större segelbåt, säger Kröger.

Han säger att balansen i Finland är bra, eftersom priset är så pass lågt att fritidsbåtar med familjer kan övernatta, men att även stora tävlingsbåtar får plats, och då betalar snäppet mer.

Man iklädd keps står på segelbåt och ler mot kameranJulia Lönnfeldt

Tysken Tim Kröger och laget Katima är i Åbo för att delta i Swan European Regatta.

Åt påståendet att hamnplatsen kostar lika mycket som den billigaste vinflaskan på restaurangen invid, rycker Kröger på axlarna.

– Det är snarare alkoholen som är för dyr, och inte båtplatsen som är för billig, säger Kröger.

Varken i Åbo gästhamn eller gästhamnen i Nagu tycker man på hamnkontoren att det knorras över dagens hamnavgifter.

— Lite äldre människor kanske vill komma ihåg vad priserna var för tjugo år sedan och jämfört med dem så har ju avgifterna stigit, säger hamnvärd Peik Lindberg. Men så är också servicen i många hamnar bättre än vad den var för tjugo år sedan.

Ung man som bär ut drinkar.
Hamnvärd Peik Lindberg i färd med att servera drinkar åt några törstiga kunder i Nagu gästhamn.

Monica Forssell & Julia Lönnfeldt

Dela artikeln

En kommentar: “Tja till högre hamnavgifter: ”Det är ju ganska dyrt att ha en båt också”

  1. Kari Niemi skrev

    Tja,kan int alla ha fast 35 euron i skärgården så kan man välja hur man gör o då får Jurmoborna också lite mera?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter