Tiotusentals har sett filmen om Harparskoglinjen – ”Fantastiskt att den bortglömda berättelsen nått en så stor publik”

Exakt tre veckor efter lansering nådde dokumentären ”Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet” 50 000 visningar på streamingtjänsten Yle Arenan.
– Jag är inte helt säker på vad vi egentligen förväntade oss, men det här både värmer och gläder oss storligen. Att den här både bortglömda och okända men mycket viktiga berättelsen redan nått en så stor publik är fantastiskt, säger manusförfattaren och Åbobon Christoffer Holm.
Holm doktorerar i historia vid Åbo Akademi men frilansar även som skribent inom olika projekt vid sidan om. Tidigare har han bland annat skrivit manuset till en pjäs om Mauno Koivisto.
Dokumentären skildrar förberedelserna för kriget på Hangöfronten under fortsättningskriget, bygget av Harparskoglinjen samt dess betydelse under den sovjetiska arrenderingen av Hangö.

Dokumentären har för projektgruppen betytt mycket mer än att enbart producera en dokumentär, säger Christoffer Holm.
– Det har handlat om att uppmärksamma tidigare generationers uppoffringar, ge nya perspektiv på lokalhistorien och visa hur stor betydelse även sådant som vanligtvis inte når historieböckerna kan ha på både historia och framtid.
Producenten Johan Ljungqvist har tillsammans med manusförfattaren Holm, regissören och editeraren Christopher Marins, regissören Jonny Forsman och ljuddesignern Jesper Söderström kunnat glädjas över hur många som kommenterat att filmen väckt både tankar och känslor, samt lyft fram en berättelse som för många varit okänd.
Diskussioner har förts på bland annat krigsveteranförbundets, många privatpersoners och projektets Facebooksidor.
– All den respons vi fått både direkt och på sociala medier, och både i Finland och utomlands, är överväldigande. Dessutom har dokumentären fått synlighet på finskspråkigt håll, även i de stora nationella dags- och kvällstidningarna, säger Ljungqvist.
Projektgruppen har också tilldelats Skogby byaförenings pris för årets goda gärning.

Projektgruppen har fått respons från bland annat äldreboenden och olika föreningar där man redan sett eller önskar visa filmen i större grupper. Dessutom har arbetet med att visa filmen för skolklasser i både Hangö och Raseborg under kommande läsår gått framåt.
Planeringen av en lansering på västnyländska biografer framskrider också.
– Biograferna ser fram emot att äntligen få visa dokumentären mot hösten, då pandemiläget i våras tyvärr omöjliggjorde det. På biovisningarna hoppas vi också kunna erbjuda en del extra innehåll, säger Ljungqvist.
Filmen kommer att visas på åtminstone Kino Olympia i Hangö, Bio Pallas i Karis och Bio Forum i Ekenäs.
På ett antal visningar kommer projektgruppen berätta om projektet och även sammanställa en del material som visas i biosalongen. Därmed kan filmen få en ytterligare pedagogisk aspekt, bland annat genom att ge biobesökarna material för att kritiskt granska och reflektera över historien.
Filmen har varit tillgänglig på Yle Arenan sedan den 4 juni. Dessutom visades den på Yle Fem den 6 juni. Filmen har också visats på olika lokala specialvisningar.
Harparskoglinjen
En dryg timme lång filmatisering på svenska med finskspråkig textning.
Stommen i handlingen är kommendör Jörgen Engroos berättelse om hur Harparskoglinjen kom till, samt hur läget utvecklades under kriget.
Dessutom medverkar lokalhistorikern Martin Grünwald, ett flertal skådespelare, och veteranerna Lasse Ingman, Knut Nylund och Ragnar Holmström. Tove Virta står för berättarrösten
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.