Tiotals ensilagebalar sönderskurna i Pargas – redan andra fallet på en knapp månad

Mjölkbonden Andreas Johansson på Heisala i Pargas södra skärgård fick en allt annat än trevlig start på veckan då det under tisdagen klarnade att omkring 40 av gårdens ensilagebalar på en arrendeåker på Stortervolandet skurits sönder.
– Vi försöker rädda det som räddas kan, min pappa är och sorterar balar som bäst och vi försöker mata bort så mycket som möjligt av de sönderskurna balarna innan de blir förstörda, säger Johansson som själv är i Köpenhamn på en konferens.
Händelsen är polisanmäld och Johansson hoppas att de skyldiga hittas. Enligt honom verkar balarna fortfarande rätt fräscha, vilket gör att han misstänker att de skurits sönder under veckoslutet.
Fodret förstörs snabbt
När en ensilagebal får ett hål i sig, rubbas ensileringsprocessen och fodret börjar ruttna i stället för att konserveras. Man har bara en liten tid på sig att använda fodret efter att plasten gått sönder. Märks skadan inte så gott som omedelbart är det sannolikt kört.

Fyrtio balar motsvarar ungefär tio dagars utfodring för gårdens mjölkkor och ett år som det här då skördarna varit allmänt dåliga och produktionskostnaderna skyhöga svider det extra mycket. Att hitta ersättande foder är ingen enkel femma.
– Den första skörden i år var sämre än vanligt och den andra skörden kommer att bli riktigt dålig på grund av torkan, därför känns det extra jobbigt att råka ut för det här just nu.
Redan andra fallet i Pargas i sommar
Johanssons fall är inte det första i Pargas i år, då Kitty Abrahamsson och Krister Henriksson också fick några balar sönderskurna i Tervsund, antagligen under midsommarhelgen.
För deras del handlade det om betydligt färre balar, men i och med att gården har färre djur motsvarade de förstörda balarna ändå en veckas utfodring.
– För vår del är det här inte första gången vi råkat ut för motsvarande, men senast var det på en helt annan åker på en annan ö. Sådant här händer nu som då, men sällan i så här stor skala. Vi har en rätt så aktiv facebookgrupp för bönder och där dyker det nu som då upp liknande fall, säger Kitty Abrahamsson.
Abrahamsson misstänkte först att något djur gett sig på deras balar, men efter närmare inspektion såg man klart att de skurits upp med något vasst föremål. För Johanssons 40 balar talar bilderna för sig, inget vilt djur lämnar så symmetriska spår efter sig.
”Håll ögonen öppna”
Abrahamsson och Johansson uppmanar nu traktens bönder att hålla ett extra öga på sina balar och att polisanmäla eventuellt ofog.
– Det verkar hända mycket i Pargas just nu med bilstölderna och annat. Jag vet inte om det handlar om nåt pojkstreck eller någon form av ställningstagande mot djurhållning, men om det handlar om ett ställningstagande är det här nog det mest idiotiska sättet att föra fram det på. Det är endast djuren som lider i slutändan om de inte får mat, säger Abrahamsson.
Inte i liknande omfattning förr
Timo Söderholm som är ordförande för Pargas lokalavdelning i Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC säger att han aldrig tidigare hört om att så här många balar förstörts.

– Det har kunnat handla om några enstaka balar nåt år, men i våra trakter här i skärgården kan jag inte komma ihåg lika stor skadegörelse, säger Söderholm.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.