Förflytta dig till innehållet

Tio filmer att njuta av

Filmrecensent Krister Lindberg har plockat ut tio filmtips från Yle Arenan och olika streamingtjänster.

Le Havre
Finland/Frankrike/Tyskland 2011
Regi: Aki Kaurismäki
I rollerna: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darrousin, Blondin Miquel

Alla filmer av Aki Kaurismäki finns på Arenan. ”Le Havre” är en utmärkt inkörsport till ”Akilandia”.
En skoputsare (André Wilms) i hamnstaden Le Havre tar hand om en flyktingpojke. Grannarna och kvartersbutiken hjälper den äldre mannen, med mat och med gömställen, medan hans fru (Kati Outinen) ligger på sjukhus. Polismästaren (Jean-Pierre Darroussin) ser mellan fingrarna. ”Le Havre” har det där fina fotot (Timo Salminen) vi är bortskämda med i Kaurismäkis filmer. Regissören skriver och regisserar påverkad av klassisk litteratur och gamla goda filmer; kunnigt, överraskande och humanistiskt. Han berättar med värme, sagolikt, om den goda människan och den omänskliga flyktingpolitiken. Berättelsen är så engagerande i den skickliga regin (regissören litar på att tittaren kan tänka själv) och så hjärtevärmande att den måste vara en saga. På Yle Arenan.

Mustang
Turkiet/Frankrike/Tyskland 2016
Regi: Deniz Gamze Ergüven

Med en sådan här regidebut är det svårt att överträffa sig själv framöver. Deniz Gamze Ergüven berättar i ”Mustang” om fem unga systrar som bor med mormor, kyskhetens övervakare, övervakade av en religiös farbror, en reaktionär, i en turkisk byhåla.
Filmen börjar med levnadsglada flickorna på väg hem från skolan. De simmar, påklädda, med några unga pojkar i närheten. Skandal. Oskuldskontroll. Hemarrest. I väntan på att giftas bort. Tragedier och obehagliga avslöjanden. De unga fem och de unga skådespelarna visar en livslust och en livserfarenhet som gör att vi rycks med på deras sida, förstår dem och älskar dem, och får oss att tycka illa om systemet i samhället. En fin film gjord av en verklig filmkonstnär och humanist. På Yle Arenan.

Jeanne Dielman, 23, Quai du commerce,
1080 Bruxelles
Belgien/Frankrike 1976
Regi: Chantal Akerman

Regi: Chantal Akerman, 24 år. Delphine Seyrig i huvudrollen spelar en hemmafrun, en änka. Hon säger inte mycket, vi ser henne och vi hör henne och omvärlden i vardagssysslorna. Sedan händer någonting.  Som någon sade: ”Ta chansen att se denna sällsynta pärla till film!” På Yle Arenan.

Easy rider
USA 1969
Regi: Dennis Hopper
I rollerna: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson

Slutet av amerikanska sextiotalet och början av den nya filmen. Roadmovie, independentfilm med samhällskritik, med rock’n’roll och motorcyklar. Stilbildande film på många plan, också filmfotot (László Kovács) förnyades med ”Easy Rider”. Peter Fonda och Dennis Hopper åker choppers genom trolska amerikanska landskap på väg till friheten. Under trippen träffar de två, som står hippierörelsen nära, representanter för den tidens jänkare; rednecks. De två pigga på gräs får sällskap av en advokat; Jack Nicholson sätter sig på bönpallen och dricker whisky. Born to be wild. På Netflix.

Mean streets
USA 1975
Regi: Martin Scorsese
I rollerna: Robert De Niro; Harvey Keitel

En annan lågbudgetfilm, och en som gjorde stort intryck på en filmare i vardande då när det begav sig: Gangsterfilmen ”Mean streets” är en lektion i filmskapande och filmmagi. Martin Scorsese hittar sitt egna bildspråk. De Niro gör sin bästa roll, redan då, som en ung skojare i ”Little Italy”. En fantastisk och Scorsese-typisk populärmusik står ständigt i kontrast till bildinnehållen. Hela filmindustrin låter sig påverkas; så här kan man också göra film, som säljer. På Netflix.

What we do in
the shadows
Nya Zeeland 2014
Regi: Taika Waititi

En låtsasdokumentär om vampyrer från härifrån och därifrån i världen delande bostad i Nya Zeeland. De är mellan tvåhundra år unga och åttatusen år gamla. Och filmen av Taika Waititi (”Jojo Rabbit”) är satirisk och rolig; sjukt, men med tanke. På HBO.

Låt den rätte komma in
Sverige 2008
Regi: Tomas Alfredson
Manus: John Ajvide Lindqvist
I rollerna: Kåre Hedebrant, Lina Leanderson

Även om man tycker illa om skräckfilm eller vampyrfilm fascineras man av ungdomsfilmen ”Låt den rätte komma in. Den är poetisk och har ett fantastiskt foto av Hoyte van Hoyteman. Ungdomarna är fenomenala skådespelare regisserade av Tomas Alfredson.
En förort till Stockholm 1980. En pojke leker ensam på gården eller i närliggande skog. En flicka (?) flyttar in som granne. Hon är vampyr och hur gammal som helst, flera hundra eller tolv. De två tolvåringarna blir vänner fast hon är beroende av färskt blod. Därför mördar hens pappa (?) folk i environgerna. Filmen engagerar hellre än skrämmer, den är spännande på ett ”andligt” plan; den trollbinder envar. På HBO.

Under sanden
Danmark 2016
Regi: Martin Sandvliet

En nagelbitare med explosiv spänning. Filmen ”Under sanden” bygger på verkliga händelser i Danmark våren 1945. Tyskarna har grävt ner en miljon minor i sanden längs kusten, unga tyska soldater tvingas nu gräva upp dem. Danska militärer hatar tyskarna som misshandlas, lämnas utan mat, ingen bryr sig om det smäller. En berättelse som visar krigets olika offer. Mänsklighet kommer till ytan, hos en dansk sergeant. Vi lär känna och känna med de tyska pojkarna. Explosivt spännande psykologiskt drama. På HBO.

Paddington och
Paddington 2
Storbritannien/Frankrike 2015, 2017
Regi: Paul King
I rollerna: Brendan Gleeson, Sally Hawkins, Hugh Grant, Nicole Kidman, Jim Broadbent

Paddington är en liten talande björn från Sydamerikas djungel. Levande, realistisk men animerad (det märker man inte). Charmig till tusen. Han hamnar i London och blir adopterad av en trevlig familj. Filmen är mycket klok och med en originell glimt i ögat; mycket rolig. Den är rörande rolig även om den handlar om en papperslös flykting. Eller ett jagat sällsynt djur. Och spännande är det med bovar och banditer i faggorna. Paddington 2 är om möjligt ännu bättre med alla tydliga filmreferenser. Men hjärtlig. Film(er) som alla åldersgrupper älskar, alla på sitt sätt. På HBO.

Liv LeMoyne, Mira Barkhammar och Mira Grosin.
Huvudrollsinnehavare i Lukas Moodyssons VI ÄR BÄST!

Vi är bäst
Sverige 2013
Regi: Lucas Moodysson

Stockholm tidigt åttiotal. Om att vara tretton år, om att vara sig själv trots det. I skolan, här och där eller hemma hos. Tonårsflickorna kan inte spela men de bildar ändå ett band; punken lever. ”Fortsätt fortsätt å va rebell, fortsätt fortsätt och va dig själv” (Ebba Grön). Lukas Moodysson gör det igen, skapar känsla, och känslor hos ungdomen, hos oss. Befriande med ungdomar som vågar vara sig själva och kan sätta äldre insnöade på pottan. På HBO.

Mera tips
På Netflix finns också alla Monty Python-filmer.
Äldre inhemska långfilmer och kortfilmer av alla de slag kan ses på Elonet.
Mark Cousins dokumentär i fjorton avsnitt ”Women Make Film” på Arenan är en guldgruva.

LÄS OCKSÅ: 
Här är bästa boktipsen i karantänstider
Här är poddarna att ha i örat under långpromenaden
Tv-serierna du inte vill missa
Krister Lindberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter