Uppdaterad: Tingsrätten förkastade nästan alla åtal i rättegången kring hemsjukhuset Luotsi i Åbo

Uppdatering kl.18:14: artikeln har förlängts med mera information.
Egentliga Finlands tingsrätt har förkastat nästan alla åtal som åklagaren radat upp i rättsprocessen kring hemsjukhuset Luotsis verksamhet i Åbo. Tingsrätten offentliggjorde sitt avgörande på torsdagen.
Hemsjukhuset Luotsi var en privat tjänsteleverantör som erbjöd terminalvård genom hembesök hos patienterna. Åtalen som behandlades i Egentliga Finlands tingsrätt gällde hemsjukhusets verksamhet under åren 2009–2015.
Polisen meddelade i mars 2020 att man utreder misstänkta oegentligheter i Luotsis verksamhet. Bland annat var flera dödsfall bland hemsjukhusets patienter under lupp.
Av de nio åtalspunkter som distriktsåklagare Jooseppi Kiviharju presenterade för rätten i januari ledde till slut endast en, åtalet för grov förfalskning som gällde en tidigare sjukskötare vid hemsjukhuset, till en fällande dom.
Tingsrätten anser att en man som arbetat som sjukskötare vid Luotsi förfalskat en läkares namnteckning på sex läkemedelsrecept under åren 2014–2015 för att kunna köpa morfin på apoteket. Enligt tingsrätten har det emellertid inte bevisats att mannen själv använt de förfalskade recepten för att få morfin.
Tingsrätten dömer mannen till sex månaders villkorligt fängelse för grov förfalskning.
Mordåtalet höll inte
Förutom som sjukskötare har mannen arbetat som vd för hemsjukhuset Luotsi och suttit i bolagsstyrelsen. Han åtalades också för mord, grovt ocker, grov förskingring, grovt narkotikabrott och två fall av grov misshandel. Mannen nekade till alla åtal.
Mordåtalet gällde ett fall där en 96-årig patient vid hemsjukhuset dog år 2013. Åklagaren hävdade att patienten dog på grund av att den åtalade mannen gett patienten läkemedel, bland annat morfin, som inte ordinerats av en läkare.
Mannens försvarsadvokat Kari Eriksson menade i sin tur att patienten var skröplig och att patienten sannolikt dog på grund av sjukdom. Dessutom hävdade försvaret att patienten aldrig ens fick den läkemedelsblandning som sjukskötaren förberett och som åklagaren hävdar att ledde till patientens död.
Också åtalen för grov misshandel handlade om fall där åklagaren hävdade att sjukskötaren gett hemsjukhusets patienter läkemedel utan läkarens ordination.
Tingsrätten förkastade alla åtal utom det om grov förfalskning eftersom rätten anser att åklagarens bevisföring inte varit tillräcklig.
Olika åsikter om faktureringen
En kvinna som arbetat som läkare vid hemsjukhuset åtalades också för grovt ocker men tingsrätten friade även henne. Kvinnan har också haft olika direktörsuppdrag vid Luotsi och suttit i bolagsstyrelsen. Det var hennes namnteckning som den manliga sjukskötaren förfalskade på läkemedelsrecepten.
Åtalspunkten grovt ocker, där både mannen och kvinnan var åtalade, gällde åren 2009–2012 då ett äldre par köpte tjänster av hemsjukhuset Luotsi. Enligt åklagaren utnyttjade de åtalade det äldre paret bland annat genom att fakturera en alltför stor summa, nästan 140 000 euro, för hemsjukhusets tjänster.
Försvarets ståndpunkt var att faktureringen motsvarat den vård som det äldre paret fått och att paret uttryckligen velat köpa vård av en privat aktör.
— I Finland har en person rätt att köpa den vård hen vill ha så länge hen har råd med det, sade den åtalade kvinnans försvarsadvokat Hannele Lehto-Laurila i rättssalen i januari.
Tingsrätten anser att åklagaren inte kunnat bevisa att hemsjukhuset Luotsi utnyttjat det äldre paret eller att hemsjukhusets fakturering varit oskäligt hög.
Åbo stads tjänstemän friade från åtal
Förutom mannen och kvinnan åtalades fyra tjänstemän vid Åbo stad för brott mot tjänsteplikt i samband med övervakningen av hemsjukhuset Luotsis verksamhet. Staden köpte tjänster av Luotsi åren 2011–2014.
Åklagaren hävdade att tjänstemännen försummat att övervaka Luotsis verksamhet, men tingsrätten ansåg att Åbo stad har utfört övervakning på flera olika sätt och att tjänstemännen inte försummat sina plikter i övervakningen.
Huvudförhandlingen i rättsprocessen kring hemsjukhuset Luotsi var tidvis rörig. Ursprungligen åtalades också kvinnan som arbetat som hemsjukhusets läkare för grov förfalskning men tingsrätten beslöt att inte behandla den åtalspunkten på grund av oklarheter kring bevisföringen.
Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.