Förflytta dig till innehållet

Tillsvidare inga tecken på oljeläckage från vrak utanför Utö – noggrannare analys görs nästa vecka

Finlands miljöcentral
två forskare i ett fartyg
Miljöcentralen har under veckan undersökt vraket Simson på 60 meters djup sydost om Utö.,

Finlands miljöcentral har avslutat sin undersökning av bogserbåten Simson som sjönk utanför Grimsörarna sydost om Utö i september 1978.

Vraket uppskattas innehålla 25 000 liter tunn eldningsolja och fartyget bedöms vara ett riskvrak som kan börja läcka olja.

Miljöcentralen har under veckan varit på plats och granskat vraket med en fjärrstyrd ROV-dykrobot som tar detaljerade bilder av vraket.

När ÅU ringer upp projektledaren Tommi Kontto är han ombord på forskningsfartyget Aranda på väg mot Helsingfors.

– Hittills har vi inte upptäckt något som tyder på att det skulle ha läckt olja från vraket. Vi har nu tagit bottenprover och vattenprover från olika djup som vi ska analysera närmare. Det är eldningsolja som avdunstar snabbt och vi har inte heller sett några spår av olja på ytan.

Det finns inga observationer att olja skulle ha läckt ut i samband med förlisningen, därför är det högst sannolikt att oljan finns kvar i tankarna.

Hur stor är risken att det uppstår ett läckage?

– Det kan jag inte ta ställning till i det här skedet. Men vad vi har sett så är skrovet i gott skick och man kan till och med läsa fartygets namn. Å andra sidan har det legat på bottnen i 40 år och korrosionen påverkar alltid ett stålskrov.

Vraket ligger nära ett naturskyddsområde. Om vraket börjar läcka olja skulle oljan vid lämpliga vindar driva mot Finlands kust och Skärgårdshavets nationalpark.

Ett tjugotal vrak bedöms vara högriskvrak

Undersökningen av bogserbåten Simson är en del av miljöministeriets program för effektiviserat vattenskydd 2019–2023.

Inom projektet som undersöker möjligheterna för att sanera vrak har man hittills sanerat fyra vrak: mudderverket Veli utanför Hangö, torrlastfartygen Hanna-Marjut och Fortuna i Skiftet och motorfartyget Beatris på Iniöfjärden.

Det uppskattas att det finns ytterligare drygt tusen vrak i Finlands territorialvatten. En stor del av dem kan innehålla betydande mängder olja eller andra miljöfarliga ämnen.

Det finns ett tjugotal högriskvrak, som håller på att rosta sönder eller är belägna nära viktiga eller känsliga naturområden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter