Förflytta dig till innehållet

Tillfrisknad storlom släpptes ut i det fria i Korpo – första dyket fick inga vidare stilpoäng

Fred Sundén
en sjöfågel släpps ut i det fria
Dyket ner i det blå fick inte fulla stilpoäng av juryn.

– Det här är en ganska sällsynt gäst på våra breddgrader den här tiden på året. Efter att vi konsulterat expertis, fick vi reda på att ett bestånd häckar året om i Östersjöregionen, men vanligtvis har de redan flyttat söderut så här års, säger verksamhetsledare Britt-Marie Juup vid Åbo djurskyddsförening.

Hittades på åker i Lundo

Storlomen hade kommit till djurskyddsföreningen från Lundo, där den påträffats villrådig ute på en åker den 14 januari.

– Då vi kom till platsen var fågeln klart medtagen och vi märkte fort att ena benet var tydligt svagare än det andra. Fågeln fördes till en veterinär och röntgades, men det handlade inte om ett benbrott, berättar Juup.

en sjöfågel i vattnet vid en brygga i betongFred Sundén
Vanligtvis befinner sig storlomen på sydligare breddgrader så här års. Foto: Fred Sundén

Men det svullna benet krävde i alla fall vård. Fågeln ordinerades antibiotika och värkmedicin. Då kuren var över hade storlomen piggnat till betydligt och simmade ivrigt runt i bassängen på hemmet för vilda djur. Exakt vad som låg bakom skadan klarnade aldrig.

– Vi konsulterade både Högholmen och två andra fågelexperter i trakten och fick veta att den bra kan återbördas till naturen så här års. Men gärna långt ut i skärgården, så att den har öppet vatten så länge som möjligt.

Galtby tillräckligt långt ut i skärgården

Valet föll på Galtby i Korpo, där Juup släppte fågeln fri i färjstranden.

– Dyket ner i vattnet fick kanske inte fulla stilpoäng, men den dök genast ner under ytan för att kolla om fiskbeståndet var lika bra som i bassängen i Åbo, skrattar Juup.

en sjöfågel i havetFred Sundén
Storlomen hade ingen större brådska att ta sig vidare från färjstranden i Galtby. Foto: Fred Sundén

Någon desto större brådska att ta sig vidare verkade storlomen i alla fall inte ha, eftersom den ännu välvilligt poserade för fotografen Fred Sundén.

– Sannolikt kommer den att söka sig till behagligare klimat inom kort, men den fick nog ett ordentligt skrovmål innan vi åkte till Korpo, så den klarar sig en tid.

Hon hoppas att folk alltid kontaktar närmaste djurskyddsförening då man ser vilda djur i nöd. Hjälp finns att få.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter