Tiina och Leila talade med dem som sköter våra vägar i Åbo: ”Tvingades vänta i tre veckor innan någon plogade vägen”

Vintern har varit tuff för personer med rörelsehinder.
Isiga förhållanden skapar problem för vem som helst, men särskilt för folk som färdas med rullstol kan dåligt skötta trottoarer sätta stopp för butiksresan.
Ett stenkast från Tallbackens hälsostation på Luolavuorivägen i Åbo har representanter för rörelsehindrade, staden och plogföretaget Desentti samlats för att diskutera tillgänglighet.
Leila Häkkinen och Tiina Pesonen rör sig med rullstol. De är med i stadens tillgänglighetsråd som strävar efter att förbättra tillgängligheten till offentliga tjänster, utrymmen och samlingsplatser.
Häkkinen pekar på en snövall mellan en trottoar och ett gårdsområde.
– En vanlig fotgängare skulle knappast märka den, men om man färdas med rullstol skapar redan en liten snövall problem, säger hon.
En av Desenttis arbetare påpekar att snövallen är ett typiskt exempel på hur det ser ut vid tomtgränserna när staden och fastighetsskötseln sköter olika områden.
Busshållplatserna är en utmaning
Mikko Kuusisto från Desentti går fram till busshållplatsen nära hälsostationen. Enligt honom är det väsentligt att bussen kan stanna så nära hållplatsen som möjligt med tanke på rörelsehindrade personer.
– Efter plogningen blir det ändå ofta en snövall vid sidan av vägen, vilket gör det omöjligt för en rörelsehindrad person att ta sig till bussen, säger Häkkinen.
Utöver det ska kantstenarna vid hållplatsen vara tillräckligt höga för att man ska kunna ta sig in i bussen med rullstol. Dessutom ska området vara plogat och sandat.

Enligt Häkkinen är slask det värsta föret, särskilt i gångtunnlar där det samlas mycket vatten.
– Då har man inget utomhus att göra. Jag tvingades nyligen vänta i tre veckor innan någon plogade vägen som jag brukar ta.
Kuusisto berättar att varierande väderförhållanden är det mest utmanande för skötseln av vägarna.
– Sådant väder är svårt eftersom vi då har så kort tid på oss. Efter man plogar vägen tar det oundvikligen en stund innan vi hinner ploga trottoarerna. Vi har diskuterat hur länge det får ta, men det får nog inte ta flera veckor.
För rörelsehindrades sak
Föreningsaktiva Häkkinen och Pesonen jobbar aktivt med tillgänglighetsfrågor.
– Vi har kontaktats angående olika projekt, såsom det nya musikhuset och Kuppis spets, säger Häkkinen.
Häkkinen har varit med i föreningar som driver funktionshindrades sak i tiotals år.
Enligt Häkkinen och Pesonen finns det ännu mycket man kan göra för att förbättra tillgängligheten i Åbo.
– Jämfört med till exempel Karleby har Åbo slätare cykelvägar, men å andra sidan finns det mycket mera problematiska stenläggningar i Åbo, säger Pesonen.
De som är rörelsehindrade eller har en synnedsättning fäster uppmärksamheten vid helt andra saker än de som kan röra sig normalt.
– Vi håller utkik för sådant som stenbeläggningar, kullerstenar, trösklar, smala dörrar och hål i marken, säger Häkkinen.
Stenbeläggningen stör i Åbo
Salutorget med sin plattbeläggning är problematiskt för rörelsehindrade. Häkkinen tycker att det är synd att stora offentliga samlingsplatser är svåråtkomliga.
– Vi har inte alls varit nöjda med torgrenoveringen, säger hon.
Både Häkkinen och Pesonen tycker att det är positivt att tillgänglighet beaktas oftare än tidigare.
– Vi vill inte gnälla, utan att saker ska bli bättre. Alla kan få problem med rörligheten. Därför är det viktigt saker förändras mot det bättre och att vi hela tiden går framåt, säger Häkkinen.
Det lönar sig ändå att vara ärlig, menar Pesonen.
– Många ställen säger att de är tillgängliga utan att det helt stämmer.
Ögonöppnande diskussioner
Antti Aalto ansvarar för gatorna i Åbo. Enligt honom ger diskussionerna med tillgänglighetsrådet insikter som han inte tidigare har tänkt på.

– Det är viktigt att vi ser med egna ögon var problemen ligger.
– Det här var också så konkret. Tillgänglighetsrådet gav en bra inblick. Jag fick se på omgivningen på ett sätt som jag inte tidigare har gjort, tillägger Kuusisto.
Aalto säger att staden ska förmedla budskapet från diskussionerna till Föli.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.