Tidsbrist och haltande debattkultur får politiker i S:t Karins att tveka inför vårens kommunalval

Av totalt 51 ledamöter i S:t Karins stadsfullmäktige ställer åtminstone 34 upp för återval i vårens kommunalval. Det betyder att 17 inte gör det eller är osäkra.

Den största osäkerheten verkar finnas bland De gröna.
Av de 9 som i dag sitter i stadens fullmäktige uppger bara tre att de ställer upp. De andra är antingen osäkra eller har redan bestämt sig för att inte ställa upp. Bland annat Hannu Rautanen, som engagerat sig starkt i skolfrågorna i staden, säger att han är osäker på om han vill ställa upp i valet.

Tidsbrist är Samlingspartisten Sanna Vauranojas orsak till att hon med, som hon själv uttrycker det ”98 procents säkerhet” , inte ställer upp.
– Sedan förra valet har familjen vuxit med ett tredje barn, säger Vauranoja som vid sidan om politikerrollen är företagare och undervisar vid Åbo yrkeshögskola.
— Jag vill inte sköta förtroendeuppdraget med vänster hand.
Pikis har fått stryka på foten
Partikamraten och fyrabarnsmamman Laura Lang-Lagerlöf anger också tidsbrist som orsak till att hon efter cirka 20 år i politiken i Pikis och S:t Karins väljer att nu inte ställa upp.
Familjeföretaget slukar tid och det faktum att Pikis, som är Langh-Lagerlöfs hemort, också i allt högre grad hamnar i skymundan i S:t Karins, tär på motivationen.
– I stadsutvecklingsnämnden som jag sitter i, berör hemskt få ärenden Pikis. Kanske det gör att intresset lite svalnat, säger Langh-Lagerlöf.

I S:t Karins fullmäktige är Samlingspartiet (16 platser), SDP (12) och De gröna (9) störst i fullmäktige.
Röstmagnet i valet 2017 var Janne Aso som i valet ställde upp för Sannfinländarna men redan på sommaren 2017 gick över till Samlingspartiet.
I december i fjol lämnade han S:t Karins helt och hållet och är nu bosatt i Reso där han ställer upp i kommunalvalet för Samlingspartiet.

Den svåraste frågan under innevarande fullmäktigeperiod, har enligt Jere Järvinen (SDP), som håller i ordförandeklubban i fullmäktige, varit byggandet av de nya skolorna.
Han får medhåll av de ledamöter som ÅU pratar med. Investeringarna på flera miljoner euro har fått det att storma i det annars lugna och sansade fullmäktige i S:t Karins.
S:t Karins växer — på båda språken
Framtidens utmaning i staden kommer med största sannolikhet att handla om det, i och för sig positiva faktumet, att staden hela tiden växer.
Hur ska man lyckas tänja på servicen i samma takt som invånarna blir fler?
Och staden växer inte bara på finska utan också på svenska. Den tillfälliga nya skolan i Hovirinta kommer att stå klar ungefär samtidigt som de nya politikerna kavlar upp sina ärmar i sommar.
Då är det dags att ta sig an frågan om fler svenska dagvårdsplatser, fler svenska förskoleplatser och eventuellt ett svenskt högstadium.
– Och äldreomsorg på svenska, tillägger Åsa Gustafsson, SFP. I dag finns det inte en enda avdelning eller enhet i staden som erbjuder svensk äldreomsorg. Det här måste det bli ändring på.

Gustafsson är glad över att SFP i S:t Karins redan har sex namn på sin lista och att den yngsta kandidaten är bara 19 år. Hon hoppas på en plats till i fullmäktige för SFP.
Överlag hoppas hon på nya ansikten i S:t Karinspolitiken.
– Jag vill att vi modigt ger nya och yngre krafter plats också på de ledande posterna i staden, säger Gustafsson.
SFP ingår i vår, liksom tidigare år, valförbund med Centern och Kristdemokraterna.
”Människor har åsikter utan att vara pålästa”
Vänsterförbundets Tuomo Laine kommer susande i skidspåret från Centralparken mot Laustis i S:t Karins. Efter vårens kommunalval ska det bli mera tid för sådant som skidåkning, barnbarn och annat som en 64 år fyllda man vill syssla med.

Efter fyrtio år i S:t Karinspolitiken tackar Laine för sig.
Vilken är den största skillnaden mellan politiken som den såg ut för fyrtio år sedan i S:t Karins och politiken i dag?
– Största skillnaden är nog de sociala medierna och det sätt som ”some” har påverkat diskussionskulturen. Människor tar kraftigt ställning i frågor innan de är färdigt beredda och man har åsikter utan att vara påläst, säger Laine, som är av den åsikten att det tidvis stormat rejält i fullmäktige och att byggandet de nya skolorna i staden har naggat den annars goda stämningen bland politikerna.
S:t Karins stadsfullmäktige i dag
Samlingspartiet, 16 platser
Mikko Aaltonen, Matti Alander, Nina Hamburg, Tero Kuusisto, Ulla Myntt-Rinne, Atte Mäki, Malla Rannikko-Laine, Juhani Rantanen, Hanna Sirkiä, Marjo Uotila
Ställer inte upp:
Laura Langh-Lagerlöf (233 röster), Marja Vaiste (101 röster), Sanna Vauranoja (266 röster), Niko Ylä-Poikelus (135 röster)
Osäker/uppger inte:
Hannu Hurme, Pauliina Välivaara
SDP 12 platser
Niina Alho, Arto Elo, Irja Gustafsson, Jere Järvinen, Riitta-Liisa Lehtonen, Mira Lönnqvist, Kari Nikkonen, Juuso Ranne, Marjukka Viljanen
Ställer inte upp:
Pekka Kaukonen 117 röster, Henrik Kosonen 107 röster
Osäker:
Timo Virkkula
De gröna 9
Jukka Lampikoski, Mari Saario, Sofia Virta
Ställer inte upp:
Assi Ailoranta 226, Terttu Eriksson 129, Outi Wegelius 148
Osäker/uppger inte
Tomi Kurkilahti, Liinu Leiwo, Hannu Rautanen
Sannfinländarna 4 platser
Maija Huhti, Tommi Leppänen
Vänsterförbundet 3 platser
Pentti Kallio, Katri Kapanen
Ställer inte upp:
Tuomo Laine (117 röster)
Kristdemokraterna 3 platser
Ismo Seivästö, Jaana Shelby, Toni Toivonen
Centern 2 platser
Raimo Erkkilä, Sanna-Maija Tähkämaa
SFP 1 plats
Åsa Gustafsson
De blå 1 plats
Osäker: Johanna Huhtala
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.