Tidigare finansministern Matti Vanhanen pustar ut – följderna av finanskrisen 2008 verkar inte upprepas

Den tidigare finansministern, Centerpartiets riksdagsledamot Matti Vanhanen, svarar på oppositionens kritik om Finlands ökade skuldsättning genom att efterlysa mer tydlighet.
– Oppositionen har förespråkat ökade satsningar på till exempel polisen och forskningen i nästa års budget. Samtidigt efterfrågar de en skuldminskning, men säger inget om det skulle handla om en skuldminskning på 300 miljoner eller 3 miljarder.
Det avgörande enligt Vanhanen är att underskottet minskar, vilket det enligt regeringens budgetförslag gör. Underskottet för i år är över 14 miljarder euro. I nästa års budgetproposition föreslås ett underskott på 6,9 miljarder.
– Att underskottet minskar så märkbart samtidigt som tillväxten är snabb är avgörande. Tack vare den ökade skuldsättningen har vi kunnat hålla samhället i gång under epidemin, och därför sker återhämtningen nu fort, säger Vanhanen.
Befarade mångårig kris
Vanhanen minns tillbaka till tiden efter depressionen på 1990-talet och finanskrisen 2008.
Han säger att han i början av coronaepidemin befarade att Finland skulle gå ett liknande öde till mötes som efter de tidigare kriserna. Situationen han såg framför sig var att bland annat exporten skulle lida märkbart i många år och antalet konkurser skulle stiga.
Regeringens enhetliga syn på ekonomin är enligt honom en stor orsak till att Finland den här gången återhämtar sig märkbart snabbare och att skräckscenariot inte blev verklighet.
– Den helhetssyn som regeringen haft på den ekonomiska politiken under epidemin har underlättat återhämtningen, säger Vanhanen.
– Dessutom underlättas situationen nu av att vi inom EU stimulerar gemensamt. Det gynnar vår exportmarknad. Även det är en del av regeringens ekonomiska politik.
Han säger att en del länder i början av epidemin valde mellan att antingen hindra smittspridning eller att hålla samhället rullande som normalt.
– I de länder där man undvek begränsningar till förmån för att hålla samhället öppet så har det ändå visat sig att det inte var klokt ur ekonomisk synvinkel. Då epidemin spreds i för hög utsträckning slog det till mot ekonomin i alla fall.
Han anser att regeringen under epidemins gång har lyckats hålla sig till en medellinje där varken epidemihanteringen eller den ekonomiska biten fått ta över.
– Redan i samband med den första intervjun i början av epidemin sade jag att god ekonomisk politik är detsamma som god skötsel av epidemin. Det håller jag fast vid än i dag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.