Tidigare befälhavare på Sterna sades upp olagligt – Åbo hovrätt dömde Finferries till betydande ersättningar

Åbo hovrätt har gett sin dom i ett fall där en tidigare befälhavare på landsvägsfärjan Sterna sades upp med omedelbar verkan av sin arbetsgivare Finlands Färjetrafik Ab, eller Finferries, utan giltig orsak i december 2020. Egentliga Finlands tingsrätt hade tidigare gett en dom i rederiets favör.
Befälhavaren hade skött sig prickfritt i tio år
Hovrätten ansåg nu att Finferries inte hade grunder att säga upp den då 39-årige befälhavaren som fram till december 2020 helt klanderfritt hade arbetat för bolaget i tio års tid.
Finferries motiverade uppsägningen genom att hänvisa till lagen om sjöarbetsavtal och särskilt vägande skäl för uppsägning. Enligt rederiet hade den tidigare befälhavaren den 1 augusti 2020 äventyrat fartygets, kundernas och personalens säkerhet, negligerat säkerhetsprotokoll, företagets riktlinjer för arbetsklädsel och övervakningen av lastandet av färjan samt orsakat en tidtabellsavvikelse (med cirka tre minuter) då han varit i land vid färjeläget i Prostvik i samband med lastningen av färjan.
Följde bolagets praxis
Enligt rederiet var färjan inte ändamålsenligt förtöjd då befälhavaren gick i land, trots att färjans klaff var nere och hornen i bryggklaffen medan propulsionen var i gång. Enligt den tidigare befälhavaren och flera vittnen var det här ändå helt i enlighet med bolagets vanliga praxis. Enligt rederiet borde färjan också ha varit förtöjd med tross, vilket sker endast vid längre pauser och till natten.

Enligt den tidigare befälhavaren hade bolaget inga skriftliga direktiv om hur färjan de facto borde förtöjas, förutom till natten eller då färjan tas ur trafik. Rederiet hade aldrig tidigare krävt trossförtöjning för Sterna medan hon var i normal trafik. Endast i utmanande väderleksförhållanden har trossförtöjning förekommit, och den 1 augusti 2020 var väderleksförhållanden goda.
Enligt den tidigare befälhavaren hade inte heller rederiets säkerhets- och kvalitetschef gjort någon anmälan eller avvikelserapport till vare sig myndigheter eller rederiet om den påstådda farosituationen. Saken hade inte heller behandlats med personalen innan uppsägningen.
Metallskrot fördes bort i god tro
Vidare påstod rederiet att den tidigare befälhavaren agerat ohederligt och för egen vinning då han tagit metallskrot ur en container på Prostviksidan, vilket han sade sig ha fått tillstånd för av rederiets tidigare säkerhetsansvariga. Den tidigare befälhavaren hade i ett tidigare skede blivit ombedd att föra bort motsvarande metall- och träskrot från rederiets depå i Vikom, vilket han också gjort.
Hovrätten höll med endast om treminutersförsening och arbetskläder
Egentliga Finlands tingsrätt hade i april 2022 avgjort fallet i arbetsgivarens favör och dömt den tidigare befälhavaren att ersätta bolagets rättegångskostnader, men nu ansåg hovrätten att någon konkret farosituation aldrig förekom den 1.8.2020 och att den tidigare befälhavaren agerat i god tro angående bortförandet av metallskroten. Endast gällande tidtabellsavvikelsen och negligerandet av rederiets riktlinjer gällande arbetsklädsel höll hovrätten fast vid tingsrättens avgörande. Därmed uppfylls enligt hovrätten inte kravet på särskilt vägande skäl för omedelbar uppsägning.
Hovrätten tog del av samma bevisning som tingsrätten och hörde dessutom två nya vittnen.
Ersättningar på drygt 142 000 euro
Finferries döms att ersätta den tidigare befälhavaren med strax under 100 000 euro i ersättning för olaga uppsägning och lön för uppsägningstiden. Dessutom ska Finferries betala knappa 7 500 euro till sysselsättningsfonden och ersätta den tidigare befälhavarens rättegångskostnader i tingsrätten och i hovrätten för drygt 35 000 euro.
Hovrättens dom har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till Högsta domstolen om besvärslov beviljas. Missnöje med domen ska meddelas senast den 15 december i år.
Andra avgörandet mot Finferries i år
Det här är inte första gången Finferries är i blåsväder kring påstådd dålig personalpolitik under de senaste åren. Flera tidigare anställda som ÅU talat med under de senaste två åren har berättat om brister i rederiets personalpolitik.
Fallet med den tidigare befälhavaren på Sterna är det andra av de två rättegångsprocesser där det till 100 procent statsägda bolaget är part som nämns i företagets årsberättelse för 2022 (extern länk). Enligt samma årsberättelse var Finlands Färjetrafik Ab:s utdelningsbara vinst under 2022 28,3 miljoner euro.
Den andra rättegångsprocessen handlade om en maskinmästare som hade sammanlagt 35 tidsbundna arbetsavtal mellan åren 2014–2020. Egentliga Finlands tingsrätt dömde i februari i år Finferries att ersätta mannen med drygt 69 000 euro för ogrundat upphävande av arbetsavtal och lön under uppsägningstiden, drygt 25 000 euro i rättegångskostnader samt knappt 17 000 euro till sysselsättningsfonden i uteblivna arbetstagaravgifter.
Rederiet har överklagat domen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.