Förflytta dig till innehållet

Tiaminbrist tar kål på laxar – ny modell hjälper forskarna förutspå laxdödligheten

PJ Vuorinen
Nykläckta laxyngel.
Tiaminbrist kan leda till att laxyngel dör efter att de kläcks.

Ett nytt system för hur det går att analysera laxrom hjälper forskarna att förutspå laxdödlighet.  

Den nya metoden har utvecklats vid naturresursinstitutet Luke och kommer att presenteras i en vetenskaplig tidskrift i juli.  

Tiaminbrist eller M74-syndromet är en fortplantningsstörning hos laxfiskar. Störningen gör att det utvecklas för lite B1-vitamin, det vill säga tiamin, i rommen och att gulsäcksynglen dör lite efter att de kläckts.

Med hjälp av den nya metoden går det att från rommens tiaminhalet beräkna hur stor dödligheten bland laxynglen kommer att vara.

Enligt Petri Heinimaa, ledande expert vid Luke, kan den nya modellen vara till nytta vid både skötsel och utnyttjande av laxstammen.  

Tiaminbristen förorsakas, enligt Luke, av fet fisk. Laxen äter bland annat vassbuk, som är en fet fisk, och sådana år då det finns rikligt av vassbuk i Östersjön förekommer det mera tiaminbrist hos laxarna.

Förutom laxynglen kan de fullvuxna laxarna lida av tiaminbrist. Bristen märks på att fiskarna är passiva och kan dö innan de leker.

Det är viktigt att man följer med laxdödligheten. Enligt Heinimaa utgör laxdödligheten ett hot både mot den naturliga laxstammen och den odlade.

— Under 1990-talet dog de flesta laxyngeln under flera på varandra följande år och det behövdes stora ansträngningar för att återuppliva laxstammen, säger Heinimaa.

Under åren 2016-2019 var M74-dödligheten 7-27 procent.

Korrigering 27.7 kl 11.36: I artikeln stod det tidigare att metoden ska presenteras i en vetenskaplig tidskrift i höst, men presentationen sker redan i juli. Laxyngel har också specificerats till gulsäckslaxyngel, som dör strax efter att de kläcks.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter