Thomas Lundin debuterar med matbok – inte bara recept utan också historier

Många i Svenskfinland känner till Thomas Lundin. Han har figurerat i radio, tv och på teaterscener.
Nu gör Lundin debut på en ny arena då han i mitten av augusti ger ut en bok.
Boken Tjo, hopp och kärlek – om maten, mammorna och mig, är vad Lundin kallar en matbok, där man får ta del av såväl recept som historier ur Lundins liv.
– Det har alltid varit en dröm att skriva en bok. Ända sen jag lärde mig att skriva har jag vetat att jag vill ge ut en bok. Men jag trodde nog att det skulle ske före jag var 50 år, säger Lundin.
Mat av rester
Lundin är utbildad journalist och säger att han alltid har älskat att skriva. Också matlagning har varit och är en stor och viktig del i Lundins liv. Så när förlaget Schildts & Söderströms hörde av sig och undrade om han kunde tänka sig skriva en bok om matlagning av rester, tackade Lundin genast ja.
Men han är noga med att påpeka att det inte är någon kokbok. Kokböcker är gjorda av professionella matlagare säger Lundin, som beskriver sig som en glad amatör i köket.
– Förlaget kallar det för en biografi. Men i första hand är det en matbok. Genom maten berättar jag om mitt liv. När jag började skriva om maten ledde det till att jag skrev mycket om min farmor och mormor, två kvinnor som inspirerat mig i min matlagning.
När jag i min ungdom jobbade i en köttdisk kunde innerfiléerna vara två veckor efter bäst före datum.
Boken innehåller inga fotografier utan i stället innehåller den illustrationer gjorda av Catharina Nygård.
Lundin uppskattar att cirka hälften av boken är recept och den andra hälften består av historier ur hans liv.

– För kanske 10 år sedan hörde jag att vi i Finland slänger 1 miljon kilo mat per dag. Det är både oetiskt och oanständigt att det slängs så mycket mat. Hur har vi råd att kasta så mycket?
Att så många slänger bort mat tror Lundin att beror på okunskap. Naivt tittar folk på bäst före datumet och slänger sådant som är tre dagar gammalt.
– Jag har köpt ägg där datumet inte gått ut enligt förpackningen men äggen ändå har varit dåliga. När jag i min ungdom jobbade i en köttdisk kunde innerfiléerna vara två veckor efter bäst före datum. Man måste känna, lukta och testa för att se om något går att använda eller inte. Mest handlar det om hur maten förvaras.
Med boken hoppas Lundin kunna inspirera läsare att titta i de egna skåpen och se vad det går att laga för middag av det som finns.
– Man tycker kanske att man inte har något hemma men det handlar om att man är ovan. När man lärt sig tänket hittar man plötsligt ingredienser till tre maträtter av det som finns hemma. Man behöver inte alltid gå till butiken då man är hungrig.
Farmor och mormor inspirerade till matlagning
Sammanlagt är det 120 recept som läsaren får ta del av i boken. Recepten har Lundin samlat på sig genom åren och alla är sådana som han frekvent lagar hemma.
Många av recepten härstammar från Lundins farmor och mormor. Dem umgicks Lundin mycket med under sin uppväxt. Som framgår ur bokens titel skriver Lundin även om kvinnorna i sitt liv. Farmor, mormor, mamma och hustrun Sonja – alla kvinnor som inspirerat honom på olika sätt.
– Jag kan inte minnas en tid då jag inte lagade mat. När jag var liten umgicks jag mycket med min farmor och mormor och då fick man alltid vara med. Städades det umgicks man genom städandet, lagades det mat då umgicks man genom matlagningen. Min farmor och mormor växte upp under en tid då Finland hörde till ett av de fem fattigaste länderna i Europa. Så de lärde mig hur allt kan tas till vara och inget ska slängas bort.
Lundin beskriver sin farmor och mormor som mästare på att ta tillvara allt.
– De var båda mästare på att laga mat, saker och människor. De lärde mig hur man stiger upp och tar motgångar, sorger och förluster. Allt sådant som hör livet till. Genom det konkreta görandet i att laga mat hoppas jag att man kan hitta en tacksamhet och se vad man har.
Recepten i boken
Många av recepten i boken är vegetariska, inte för att det är trendigt utan för att det är sådant som Lundin ofta lagar.
– I Finland har vi alltid ätit mycket vegetariskt. Så mycket processat och kött som det äts nu har inte alltid varit det vanliga. Då jag läste min farmors och mormors gamla recept märkte jag att många av dem är vegetariska, för det var så man åt i Finland. Kött åt man då det hade varit slakt. Hemma försöker jag äta mycket vegetariskt men jag är ingen köttmotståndare. Jag äter gärna kött och har i min bok flera recept innehållande kött. När jag äter kött får det gärna vara inhemskt och så att jag vet varifrån köttet kommer.
Receptet har testats
I ett år har Lundin arbetat på boken och testat laga samtliga recept som är med i den. Lundin lagar ofta mat på känsla så i och med boken måste varje recept testas för att få fram de exakta mängderna.
Några recept klarade inte testrundan. Till exempel var leverbiffar ett recept som ströks.
– Jag hade ett minne från min barndom att jag älskade farmors leverbiffar men när jag lagade dem enligt receptet var de inte alls så som jag kom ihåg dem. Så en del recept som kom med en bra eller rolig historia fick falla bort för jag kom fram till att boken ska innehålla recept som jag ofta använder och verkligen gillar.
Både vardagsmat och festmat finns med i boken. Lundin berättar att han älskar både vardag och fest, men är han tvungen att välja väljer han vardagen.
– Med små medel kan man göra vardagen festlig. Livet ska inte bara levas utan det ska också firas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.