Förflytta dig till innehållet

THL:s Salminen: ”Är sjukvården förberedd på att sjukdomen kan vara här för att stanna?”

Catariina Salo/SPT
en man med munskydd
Att bromsa epidemin är bara en tillfällig åtgärd., säger Mika Salminen, direktör på Institutet för hälsa och välfärd. Arkivbild.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd ordnade sin veckovisa presskonferens om coronaläget under tisdagen.

Mika Salminen, direktör på Institutet för hälsa och välfärd, inledde presskonferensen med att berätta att vaccinationsgraden i världen ökar.

– Andelen människor i världen som fått en full vaccinationsserie har ökat. Vi är nu uppe i ungefär 46,8 procent, säger han.

Enligt Salminen finns det skillnader mellan de europeiska länderna när det gäller coronarelaterade dödsfall. Ju högre vaccinationstäckning, desto färre är antalet dödsfall.

I Finland stiger vaccinationsgraden, om än långsamt. Trots det finns det skillnader mellan regionerna.

– Mellan elfte och artonde december gavs fler än 266 000 doser coronavaccin. Av dem var en stor del tredje dosen, säger Salminen.

Enligt institutets statistik skyddar coronavaccin både mot sjukdomar som kräver specialist- eller intensivvård samt coronarelaterade dödsfall.

Coronaläget just nu

Omikronvarianten har varit på uppåtgående runtom i världen den senaste tiden, och nu har varianten även blivit vanligare i Finland.

– I Finland har vi haft 83 bekräftade fall av omikronvarianten, säger Salminen.

De flesta av omikronfallen har enligt honom påträffats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Därtill har frekvensen av omikronfall varit på uppåtgående i Egentliga Finland.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki, ledande sakkunnig på Social- och hälsovårdsministeriet, berättar att man just nu utför cirka 150 000 coronatest i veckan och att andelen positiva test stiger. Enligt henne är det även troligt att omikronvarianten tar över och blir vanligare än deltavarianten.

21 december behöver totalt 58 personer i Finland intensivvård på grund av covid-19.

– Intensivvårdens situation är oroväckande just nu, säger Voipio-Pulkki.

Hur ser framtiden ut?

– Man borde minska riskerna för smittspridning. Med det här viruset kommer det en ny variant nu och då, hur snabbt eller långsamt det går kan vi inte veta, säger säger Salminen.

Sjukdomen kommer inte försvinna, enligt honom.

– Vi har lyft frågan om sjukvården i väst är beredd på att den här sjukdomen är här för att stanna, om än inte lika intensivt som just nu. Att bromsa epidemin är bara en tillfällig åtgärd.

Rico Liljedahl/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter