THL:s prognos: Fjärde vaccindosen till 65-åringar i augusti

I mitten av augusti kommer antagligen alla som fyllt 65 år att kunna få en fjärde vaccindos.
Institutet för hälsa och välfärd ger en förhandsuppskattning om vaccinprogrammet. Enligt denna kommer institutet att rekommendera en fjärde boosterdos åt alla 65 år fyllda från och med den 15 augusti.
Den 1 september ska alla som fyllt 60, samt personer över 12 år som hör till en allvarlig riskgrupp för covid-19 få en fjärde dos.
Men rekommendationen kan justeras om läget ändras, skriver institutet i ett pressmeddelande. Den slutgiltiga rekommendationen kommer senast i början av augusti.
Det är fortfarande många som inte tagit den tredje vaccindosen som rekommenderas till alla som är över 18 år. Bara hälften av 18–49-åringarna har tagit den tredje dosen.
Men om man blivit smittad av coronaviruset motsvarar det en vaccindos.
– Om man till exempel har tagit två doser och sedan blivit smittad av coronaviruset behöver man inte ta den tredje dosen. Smittan ger en boost som motsvarar en vaccindos, säger Mia Kontio, ledande expert på THL.
För tillfället rekommenderas en fjärde vaccindos till alla över 80 år, personer över 12 år som har kraftigt nedsatt immunförsvar och till åldringar som bor på serviceboende, får hemvård eller som på motsvarande sätt inte klarar sig på egen hand på grund av sitt hälsotillstånd.
En fjärde dos rekommenderas också till personer i åldern 70-79 år som hör till en allvarlig riskgrupp för coronaviruset.
65 procent av alla som fyllt 80 har tagit en fjärde dos.
Nya vacciner dröjer
Det utvecklas nya vacciner som ska bita bättre på de senaste omikronvarianterna, men det kan dröja till senare på hösten innan de blir tillgängliga och THL planerar vaccinprogrammet med de vacciner som redan är i användning.
Kontio säger att det fanns förhoppningar om att de nya vaccinerna skulle ha kommit på marknaden tidigare.
De vacciner som redan utvecklats är anpassade till den första omikronmutationen, BA1, men USA:s läkemedelsmyndighet gav inte tillstånd för detta vaccin utan krävde att nya vacciner ska vara effektiva också mot de senaste mutationerna av omikron: BA4 och BA5.
– Läkemedelsbolagen var inte förberedda på detta och det dröjer tills de har utvecklat vacciner som är effektiva också mot BA4 och BA5, säger Kontio.
Europeiska läkemedelsmyndigheten har inte ännu tagit ställning till om man godkänner vaccinet mot BA1 eller inte, så det finns stora osäkerhetsfaktorer gällande vacciner mot omikronvarianten.
Men Kontio säger att de befintliga vaccinerna fortsättningsvis ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom.
– De nya vaccinerna kommer antagligen att skydda lite bättre mot själva smittan, men vi vet inte om de skyddar bättre mot allvarlig covid-19 eller inte, säger Kontio.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.