Förflytta dig till innehållet

THL rekommenderar nu att tredje coronavaccindosen ges tidigare

Arkiv/Jeanette Östman
en spruta injuceras i armen på en kvinna
Den 15 december hade totalt 34 fall av omikronvarianten bekräftats i Finland.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar nu att personer i åldern 60 och uppåt samt personer i riskgrupper tar coronavaccindos nummer tre tidigare.

Rekommendationen lyder nu att man tar dos tre 3–4 månader efter dos två, i stället för tidigare 5–6 månader.

De som är yngre än 60 och inte tillhör riskgrupper rekommenderas ta dos tre 4–6 månader efter dos två.

Den nya rekommendationen är en följd av att omikronvarianten sprider sig allt snabbare i världen.

Covid-19 kan snart vara helt resistent mot antikroppar

I nuläget råder mycket osäkerhet kring den nya coronavirusvarianten omikron.

Det som dock står klart är att den verkar vara mer smittsam än deltavarianten. Därtill finns det tecken på att immunitet från tidigare sjukdom inte skyddar lika bra mot att smittas av varianten.

En del studier visar ändå att en tredje dos vaccin kan ge skydd mot omikron.

Studier i Sydafrika har visat att omikron inte orsakar lika allvarliga sjukdomsförlopp som andra varianter av coronaviruset.

En svensk studie har gett indikationer på vaccinets effekt mot omikron. Studien undersökte personer som vaccinerats med Biontech-Pfizer.

Studien visade att vaccinernas effektivitet är individuell.

När man undersökte de som vaccinerats med Pfizers vaccin hade de deltagare som fått en tredje dos vaccin ett mer effektivt immunsvar än de som bara fått två doser.

På väg mot resistans

Forskare vid Columbia University och University of Hong Kong har testat omikronvarianten mot blodet från personer som vaccinerats med två doser av Biontech-Pfizers, Modernas, Janssens eller Astra Zenecas vaccin.

Studierna visade att nivåerna av antikroppar hos de som vaccinerats med Janssens eller Astra Zenecas vaccin var så låga att det i praktiken inte gick att upptäcka att man över huvud taget vaccinerats.

Det innebär att dessa två vaccin, enligt studien, i praktiken inte ger något skydd mot infektion av omikronvarianten.

”Det är inte för långsökt att tro att covid-19 nu bara är en mutation eller två från att vara helt resistent mot nuvarande antikroppar”, skriver forskarna som gjort studien.

Omikron i Finland och världen

I många EU-länder sprider sig omikron redan bland befolkningen och är inte längre kopplat till turismen.

Den 15 december hade totalt 34 fall av omikronvarianten bekräftats i Finland.

I huvudstadsregionen är 26,5 procent av de som konstaterats ha covid-19 smittade med varianten. Sedan vecka 48 har andelen omikronfall ökat en aning i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

I de övriga delarna av Finland har ingen ökning noterats.

Sydafrika är ett av de länder som drabbats hårt av omikron. Sydafrikas åldersstruktur består dock av fler unga jämfört med Europa och direkta jämförelser mellan virusvariantens beteende på olika håll kan därför bli skev.

”Antalet som lagts in på sjukhus ökar dock inte lika dramatiskt. Ser man på antalet dödsfall med covid-19 är ökningen relativt liten”, säger Michelle Groome, sydafrikanska virusforskare, under en presskonferens enligt nyhetsbyrån TT.

Varför kallas varianten för omikron?

Till en början döptes nya varianter av covid-19 efter de länder där smittan först upptäckts. Därefter döpte Världshälsoorganisationen WHO om varianterna efter bokstäver i det grekiska alfabetet, deltavarianten är ett exempel på detta.

Den senaste varianten som namngavs innan omikron var my. Sedan hoppade WHO över ”nu” för att undvika förvirring bland engelskspråkiga eftersom det låter som ”new”, alltså ny.

Nästa bokstav i det grekiska alfabetet är xi, men även den bokstaven hoppades över. För att undvika stigmatisering, med motiveringen att det är ett vanligt efternamn. Näst på tur stod omikron, vilket betyder lilla o, och därefter följer pi, rho, sigma, tao, upsilon, phi, chi, psi och omega.

Källor: Institutet för hälsa och välfärd, Världshälsoorganisationen WHO, Social- och hälsovårdsministeriet, Columbia University, Nyhetsbyrån TT.

SPT/ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter