Förflytta dig till innehållet

THL-enkät: Åttor och nior på Kimitoön super mindre än förr – ”Unga har blivit klokare”

Arkiv/Maria Thölix
Alkoholburkar och -flaskor
Minskar i popularitet? Åtminstone i de åldersgrupper som THL.s enkät når verkar alkohol inte vara fullt så intressant längre på Kimitoön.

På Kimitoön verkar unga nu bryta trenden med den tidigare jämförelsevis stora alkoholkonsumtionen. Det här enligt enkäten Hälsa i skolan som THL låter göra vartannat år i årskurs fyra, fem, åtta, nio och i gymnasiet.

År 2017 slog det oroväckande resultatet på frågan ”Ordentligt berusad minst en gång i månaden” ned med kraft på Kimitoön, då andelen uppgick till 23 procent.

I år har Kimitoön på den här frågan nått sitt bästa resultat hittills: 11,6 procent.

Nämnvärt är dock att siffran fortfarande är högre än medeltalet för hela landet (8,8 procent), men nu presterar Kimitoön på denna fråga bättre än till exempel grannen Pargas (13,8 procent).

– En trend i årskurs åtta och nio är att man är helt nykter. Det är 62 procent av pojkarna, säger Kimitoöns välfärdskoordinator Bosse Ahlgren.

Ser man på både flickor och pojkar är andelen nyktra 48 procent, medan den i gymnasiet är 31 procent.

Ungdomsparlamentet: Att få tag i alkohol är inte svårt

ÅU träffar två representanter från Kimitoöns Ungdomsparlament: Johan Santalahti som går tredje året i gymnasiet och Calicia Lindström som går i sjuan.

Johan konstaterar med avstamp i siffrorna att det verkar som om ungdomarna på Kimitoön blivit lite klokare. För gymnasiets del tänker han att då en ålder på arton väl är uppnådd försvinner en del av frestelsen i att dricka alkohol. Efter det handlar det enligt honom om en mer mogen konsumtion, koncentrerad till fester.

Pojke och flicka på en tom estradEmilia Örnmark
Johan Santalahti och Calicia Lindström vittnar om ett stökigt Kimito centrum om fredagskvällarna. De kan också berätta att det är lätt för minderåriga att få tag i alkohol.

Calicia har å andra sidan bilden av att alkoholtestandet smyger sig ner i åldrarna och förekommer redan innan åttan och nian. Att få tag i alkohol lär inte vara svårt.

– Det finns många som köper ut alkohol åt minderåriga, det har jag bevittnat under fredagskvällarna i Kimito, säger Johan.

Snapchat lär vara i flitig användning för det ändamålet, liksom för e-cigaretter.

Både Calicia och Johan upplever att just fredagskvällarna i Kimito centrum kan vara oroliga. Det handlar om klungor av unga som samlas samt om moped- och bilkörande längs bland annat Skolgatan i centrum.

– Mera övervakning behövs, säger Johan.

Han efterlyser en förändring om Kimitoön vill fortsätta att profilera sig som en trygg plats.

Andelen som prövat olagliga droger har sjunkit från 15,6 % till 6,4 %

Också gällande droganvändning (”Har prövat olagliga droger åtminstone en gång”) gör Kimitoön sitt bästa resultat hittills: andelen har sjunkit från 15,6 procent 2019 till 6,4 procent 2023.

Nästan 70 procent av gymnasieeleverna svarar att det är lätt att skaffa droger på den egna orten, vilket är över landets medeltal.

Dock är andelen som gått så långt att de prövat på olagliga droger minst en gång lägre än landets medeltal. Siffran för Kimitoön (åk 8 och 9) är 6,4 procent. Det är ungefär samma andel som 2021, men en rejäl minskning sedan 2019. För gymnasiet är andelen 14 procent.

Färre röker, flera snusar

Traditionell rökning sjunker i popularitet på Kimitoön, medan en liten uppgång syns för daglig användning av snus i årskurs åtta och nio (från 2 procent till 5,3 procent) och e-cigaretter (från 0 procent till 2 procent ).

Efter årets enkät är Ahlgren inte orolig för Kimitoöns del, eftersom överraskningarna gäller främst de positiva siffrorna.

– Men Pargas kurvor oroar, det är ändå vår grannkommun, säger Ahlgren.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter