THL: Endast en betydande ökning av vaccineringarna av unga har en betydande inverkan på smittspridningen

Institutet för hälsa och välfärd meddelar på fredag att de har gett ett uttalande till Social- och hälsovårdsministeriet om att en regional riktning av coronavaccinationerna är möjlig.
I uttalandet står det att de flesta smittfallen under epidemin har konstaterats bland unga vuxna, ungdomar och personer i arbetsför ålder, medan målgruppen för vaccineringen hittills har varit äldre och personer i en riskgrupp. Endast en betydande ökning av vaccinationstäckningen bland yngre människor kommer att ha en betydande inverkan på antalet fall och smittspridningen, skriver Institutet.
Enligt den nya modellen kan fördelningskriterierna för mängden vaccin som distribueras till ett landskap vara befolkningsmängden, antalet fall de senaste veckorna och antalet personer som behövt särskild medicinsk vård. Enligt institutet skulle man så här kunna ta hänsyn till svårighetsgraden av epidemin i olika regioner.
Att ha befolkningsmängden som ett kriterium säkerställer att alla regioner får fortsätta att ta emot vacciner, oavsett om de har haft många fall eller sjukhusvistelser. Institutet skriver också att det är en prioritet att så snabbt som möjligt vaccinera äldre, riskgrupperna och den del av befolkningen som utsätts för exponering.
Institutet har fört en dialog med kommunerna och sjukvårdsdistrikten inför uttalandet. De har beaktat de epidemiologiska kriterierna, medborgarnas jämlikhet, fördelningen av vacciner och kommunernas möjligheter att genomföra dem.
Regeringen och Social- och hälsovårdsministeriet beslutar om en eventuell regional riktning av vaccinationerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.