Förflytta dig till innehållet

THL: Bakslag är fortfarande möjliga – så kan sommaren bli

Lauri Heikkinen
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, och Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, informerade om coronaläget på torsdagen.

Efter flera veckor av sjunkande smittstatistik har coronaläget stagnerat. Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), hoppas att smittsiffran börjar sjunka igen så att finländarna kan njuta av en normal sommar.

— Siffrorna är en aning höga nu och det finns en risk för bakslag. Men jag är optimist, sade Salminen på hälsomyndigheternas veckovisa pressträff om epidemiläget på torsdagen.

Situationen förändras hela tiden och epidemin får en annan dynamik när vaccinationstäckningen blir större, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

När det gäller sommaren är hon krass – så mycket sprider sig ännu viruset bland befolkningen.

— Min åsikt är att vi i år inte kommer få en lika lugn sommar som förra sommaren.

Stabilt – men inte förbi

På torsdagen rapporterades 259 nya fall av coronaviruset i Finland. Epidemiläget är ungefär på samma nivå som i oktober. Enligt Voipio-Pulkki har smittsiffran gått ner med 70 procent från när den var som högst.

En positiv trend syns enligt Mika Salminen i stora delar av Europa. I Finland har smittsiffrorna gått neråt i ett par månader.

— Det är ändå tydligt att epidemin inte är förbi, den kommer att räcka ännu länge åtminstone på vissa håll i världen.

Virusvarianter har blivit dominerande i både Finland och Europa. I Finland dominerar den brittiska varianten.

Över två miljoner har nu fått sin första vaccindos i Finland. Över 90 procent av personer över 70 har fått sin första dos. En stor del av den yngre befolkningen är ännu ovaccinerad.

Institutet har tidigare uppskattat att alla som har fyllt 16 år kan få sin första dos vaccin fram till slutet av juli.

— Målet att vaccinera alla vuxna fram till slutet av juli verkar realistiskt, säger Salminen.

Beslut om restriktioner väntas

Beslut om hur man går vidare med restriktionerna kommer under nästa vecka eller därpå följande vecka.

Enligt Mika Salminen har man i Finland avvecklat restriktioner relativt snabbt i jämförelse med till exempel Belgien där nästan all aktivitet stängdes ner för ett halvår.

— Man får inte vara för försiktig med att avveckla restriktionerna, men man måste också förstå realiteterna.

För tillfället får restauranger hålla öppet under vissa villkor, medan kulturevenemang är förbjudna. Inom kulturbranschen har restriktionerna kritiserats som ojämlika. Flera ministrar har påpekat att det finns en obalans i hur restriktionerna avvecklas.

— Det är inte bra att vi har en ojämlik situation, säger Mika Salminen.

Lokala epidemier ett orosmoln

Lokala epidemier kan blossa upp plötsligt fastän det allmänna läget är lugnt. Det finns ännu skäl att vara försiktig, var ett övergripande budskap under torsdagens pressträff.

— En lång lugn period garanterar inte att det inte blir några bakslag eller att epidemin blir svår på lokalt plan, säger Voipio-Pulkki.

Ett exempel på lokala smittkluster som uppkom plötsligt finns i Mellersta Österbotten där incidensen för tillfället är högst i landet. Enligt sjukvårdsdistriktet har incidensen fortsatt stiga och var på torsdagen 200.

— I såväl kommuner som sjukvårdsdistrikt och i befolkningen är det bra att komma ihåg att bakslag som det här ännu är fullt möjliga, säger Mika Salminen.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter