The Ocean Cleanup visar vägen — och hopp behövs, för snart står ännu ett klimatmöte för dörren

Nästa vecka inleds FN:s klimatkonferens i Madrid.
Cynikern säger att det knappt går att hålla reda på alla klimatkonferenser längre.
Durban, Doha, Paris och Katowice är bara några exempel på de senaste årens värdorter, som har fått ge namn till allehanda dokument och överenskommelser.
Ändå fortsätter de uppsatta utsläppsmålen att urvattnas.
Världsnaturfonden WWF konstaterar i ett färskt pressmeddelande inför Madridkonferensen att de åtgärder som de deltagande länderna hittills har vidtagit leder till en uppvärmning på över 3 grader, medan överenskommelserna i Parisavtalet strävar efter att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Klimatkonferenserna behövs – utan försöken att nå en lösning mellan så många länder som möjligt skulle eländet förmodligen vara än värre.
Det sorgliga är att vi fortfarande tror att klimatförändringen och den globala uppvärmningen inte gäller oss, utan andra, och framför allt att vi inte behöver göra något.
Samtidigt är det lätt att bli förtvivlad över alla bilder och rapporter om plastätande valar och albatrosser.
Därför är det så befriande att det finns människor som nederländaren Boyan Slat, 25 år.
Sin unga ålder till trots har han rent konkret gjort mer för vårt stackars lilla jordklot än många stora nationer tillsammans.
Han är mannen bakom The Ocean Cleanup, där flytande bommar med nedhängande kjolar fångar upp och samlar in plast ur skräpvirvlarna i världshaven, utan att skada fiskar och andra havsdjur.
Organisationens ambitiösa mål är att städa upp 90 procent av plasten som förorenar världshaven.
Slats team utnyttjar havsströmmarna för sin storstädning.
Enligt organisationens webb skulle det ta tusentals år att städa upp bara en av de fem stora skräpvirvlar som snurrar runt i världshaven med hjälp av fartyg och nät. Det skulle kosta miljarder dollar.
The Ocean Cleanups system beräknas kunna samla in hälften av skräpet i Stilla havet på fem år för en bråkdel av kostnaderna.
Det låter nästan för bra för att vara sant.
Samtidigt känns The Ocean Cleanup som en hoppingivande ny aktör, som gör mer än bara snackar.
Ännu mer hoppingivande är det att man inte lutar sig bekvämt tillbaka när man har fått bomsystemet att fungera i Stilla havet.
I slutet av oktober webbsände organisationen lanseringen av sin senaste innovation: The Interceptor, hejdaren eller kanske stopparen på svenska.
Med hjälp av solenergi ska den på egen hand tuffa runt i de floder som i dag transporterar de största mängderna plastavfall ut i haven, och samla in plasten redan där.
Enligt organisationen kommer ungefär 80 procent av plastavfallet i haven från tusen floder.
Också här har man ett kaxigt mål: år 2025 ska The Interceptor samla upp plastskräp i de här tusen floderna.
Det låter så ambitiöst att det är svårt att tro att det är möjligt.
Det är bara sex år till dess.
Men The Ocean Cleanup skulle inte ha nått dit där plastinsamlingen i haven – och sedan några veckor tillbaka också i floder – befinner sig i dag utan kaxighet.
Samtidigt när The Interceptor lanserades fanns redan de första skräpinsamlarna på plats i floder i Jakarta i Indonesien och i floden Klang som rinner genom Kuala Lumpur i Malaysia.
Publiken i auditoriet där Boyan Slat höll sin presentation jublade när bilder på de plastinsamlande redskapen – om man kan kalla dem så? – klipptes in i direktsändningen.
Budskapet var tydligt: vi har redan börjat göra något konkret, först sedan snackar vi.
En Interceptor kan samla in 50 000 kilogram plast per dag. Den fortsätter att suga i sig plastskräp också då insamlingsbehållarna töms.
Det är förmodligen här den svaga punkten finns. Vad händer med insamlat skräp om det inte finns någon som tar hand om det på ett adekvat sätt efteråt?
Finns det en risk att det insamlade kommer ut i floden igen?
Samtidigt kan man inte vara så cynisk att man inte skulle se det stora i att någon på ett effektivt sätt åtminstone lyckas samla in en del av avfallet.
Och att någon har såväl uppriktiga ambitioner som konkreta metoder för att göra det.
Låt oss hoppas att också förhandlarna som snart möts i Madrid för att nå enighet om nödvändiga klimatåtgärder har uppmärksammat The Ocean Cleanups bedrifter och ambitioner.
De kan behöva lite inspiration av någon som verkligen får det att hända.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.