Temadag konkretiserar vårt levande kulturarv med catwalk och Pargaspannkaka

Den 30 augusti klockan 9.30 till 15 arrangerar Sydkustens landskapsförbund och Pargas hembygdsförening ett gemensamt seminarium där man genom föreläsningar och en paneldiskussion diskuterar det levande kulturarvet som omfattar våra traditioner, sedvänjor, ritualer och färdigheter.
– Tanken med seminariet är att samla åboländska kulturintresserade kring levande kulturarv och lyfta fram temat ur flera perspektiv, säger kulturplanerare Tove Hagström från Sydkustens landskapsförbund, som hoppas att så många som möjligt anmäler sig. Målet med dagen är att diskutera vad det levande kulturarvet betyder för oss människor och hur vi kan trygga, dokumentera, och öka medvetenheten om det.
Fiskemetoder och snapsvisor är levande traditioner
Dagen inleds med ett föredrag av Sagalunds museichef John Björkman som berättar vad levande kulturarv är. Efter det berättar forskare Johanna Björkholm om hur de levande traditionerna kan tryggas.
– Johanna forskar i det immateriella kulturarvet som bland annat är traditioner kring sådant som människor gör tillsammans, till exempel hur vi använder gamla saker, olika fiskemetoder, matlagningstraditioner och snapsvisor – begreppet rymmer så mycket, säger Hagström.

Det sista föredraget hålls av Bosse Mellberg som berättar om den nordiska klinkbåtstraditionen som nyligen upptagits på Unescos officiella lista över immateriella kulturarv. Slutligen blir det en paneldiskussion tillsammans med kommunanställda från Pargas, Kimitoön och Åbo där deltagarna diskuterar hur de kan lyfta fram den levande kulturtraditionen i verksamheten och se det som ett sätt att öka livskraften i kommunerna.
Lufta folkdräkten och ät pannkaka
– På eftermiddagen är det dags att lufta folkdräkterna. Då kan alla intresserade komma med sin folkdräkt och visa upp den under den folkdräkts-catwalk som börjar på museibacken klockan 15.00, säger Lena Långbacka från hembygdsföreningen som hoppas att så många som möjligt deltar.
– Har man inte en hel dräkt så kan man visa upp en del, till exempel en väst eller en kjol. Sen får man gärna komma som publik också!
– Vi har kaffeförsäljning och Pargaspannkaka till salu, och vi hoppas att vädret är bra så att vi kan vara ute. Kan man inte delta i seminariet så kan man komma bara för folkdräkts-catwalken.
Del av större sammanhang
Det lokala evenemanget vid hembygdsmuseet är en del av de europeiska kulturmiljödagarna som ordnas årligen i hela Europa. I år är det också tio år sedan Finland godkände Unescos konvention om skydd av det immateriella kulturarvet.
– Dessutom ordnas det en Lufta din folkdräkt-dag i augusti som vi valt att kombinera med vårt seminarium, säger Långbacka.
Anmäl dig till seminariet senast den 22 augusti via https://link.webropol.com/s/levandekultur.
Till folkdräkts-catwalken behövs ingen anmälan. Mera uppgifter om dagen av Tove Hagström, tove.hagstrom@sydkusten.fi, 044 544 3348.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.