Telenätverksdata avslöjar: Minst lika många i Lappland nu som i fjol – vissa sportlovsfirare struntar i myndigheternas rekommendationer

Hälsovårdsmyndigheternas rekommendation om att fira sportlovet hemma på grund av coronaviruspandemin bekymrar inte sportlovsfirare från Nyland och Egentliga Finland.
Enligt anonymiserade data från telebolaget Telias mobiltelefonnätverk har tiotusentals personer lämnat Nyland och Egentliga Finland redan under helgen.
Samtidigt har antalet personer som vistas i landskapet Lappland ökat. Allt tyder på att minst lika många finländare firar sportlovet i Lappland som i fjol, då pandemin ännu inte börjat.
Grundskolornas sportlov äger rum denna vecka i Nyland och Egentliga Finland. Nästa vecka är det Österbottens tur.
Telias statistik är inte direkt jämförbar med befolkningsdata. Det är fråga om en slags aktivitetsdata som visar hur många personer som vistats i minst 20 minuter på ett område. Datan kan användas för att skapa en uppfattning om hur antalet personer i ett givet område förändras, men säger inget om vilka personerna är eller var de är bosatta.
Genom att jämföra datan med tidigare tidpunkter kan man ändå skapa sig en uppfattning om förändringar i människoströmmarna.
Nätverksdata
Data från Telias mobiltelefonsnätverk är inte direkt jämförbart med befolkningsregistrets data. I stället beskriver Telias data antalet personer som vistats på en specifik ort i minst 20 minuter under ett givet dygn.
Om en person vistas den krävda tiden på flera orter under ett dygn registreras personen i alla orter.
Alla uppgifter är anonymiserad och det är omöjligt att identifiera enskilda individer eller grupper.
Siffrorna är omräknade för att gälla hela befolkningen.
Enligt datan minskade antalet personer som vistades i Nyland i lördags med 23 500 personer jämfört med lördagen veckan innan. På söndagen minskade antalet personer med 70 700 jämfört med söndagen veckan innan.
I Egentliga Finland minskade antalet personer som vistades i landskapet med 2 900 på lördagen och med 19 000 på söndagen.
Samtidigt ökade antalet personer som vistades i landskapet Lappland med 19 800 på lördagen och 14 500 på söndagen, jämfört med lördagen och söndagen veckan innan.
I till exempel Österbotten, där sportlovet ännu inte börjat, skedde däremot inga ändringar i antalet personer jämfört med veckan innan.
Tydliga skillnader
Enligt Telias expert i dataanalys Tiia Palvimo visar data att myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma inte stoppat finländare från att åka till Lappland.
— Då vi jämför data för samma veckodagar är skillnaden tydlig. Många har åkt på semester, men många har också stannat hemma, säger Palvimo.
Avsaknaden av utländska turister i år försvårar jämförelser med tidigare år. Speciellt i Lappland syns de utländska skidturisterna under vanliga år som en betydande ökning i antalet personer som vistas i landskapet. Jämfört med ett vanligt år vistas det för närvarande färre personer i Lappland.
— Enligt vår statistik är de utländska turisterna andel i vanliga fall 15–25 procent av alla som vistas i Lappland, säger Palvimo.
Enligt hennes analys är det ändå tydligt att minst lika många finländare åkt till Lappland i år som i fjol. Detsamma skedde även under julhelgen.
Kan bli konsekvenser
Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila är inte överraskad av att sportlovsveckorna fått invånarna i Nyland och Egentliga Finland att röra på sig.
— Det var väntat, eftersom så många bokat resor till sportlovet. Få av dem ville ställa in sina resor, även om myndigheterna hoppades på det, säger Varhila.
Enligt henne är det viktigt att de som trotsat myndigheternas rekommendationer gör sitt bästa för att inte sprida viruset och följer alla hygienrekommendationer. Det gäller bland annat att undvika fysisk kontakt med andra personer på restaurangerna och andra motsvarande platser på skidorterna.
Om sportlovsresandet leder till att ökad smittspridning har myndigheterna nu verktyg för att påtvinga hårdare restriktioner.
— Ökad spridning leder till mera omfattande restriktioner, som är möjliga tack vare den nyliga ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar, säger Varhila.
Henri Forss/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.