Teknik som ska underlätta gränsövergångarna krånglar till dem – antalet båtresenärer från Stockholm till Åbo har fyrdubblats

Förra veckan togs den elektroniska tjänsten Finentry i bruk i Egentliga Finland, bland annat i Åbo hamn och på Åbo flygfält.
Tjänsten, som utvecklats av Helsingfors universitetssjukhus (HUS), ska underlätta gränskontrollerna och göra inresor smidigare under pandemin.
De lättade restriktionerna vid gränser har på en kort tid gjort att antalet resenärer till Åbo ökat.
På finentry.fi kan resenärer på förhand fylla i en digital blankett med frågor om till exempel vilket land man reser ifrån och om man fått vaccin. Utgående från svaren ger tjänsten instruktioner angående inresan. Det är också möjligt att boka tid till ett coronatest via tjänsten.
Tjänsten fungerar redan på flera språk, bland annat ryska och estniska, utöver finska, svenska och engelska.
Enligt uppgifter till ÅU har tjänsten inte fungerat riktigt som den ska.
Personer som rest hem till Finland har upplevt att tjänsten krånglar. Det har bland annat varit svårt att komma åt sin ifyllda blankett på telefonen när man ska visa upp den åt stadens hälsovårdsarbetare vid gränsen.
Just nu finns tjänsten inte som en applikation att ladda ner på telefonen utan går endast att använda i webbläsaren. Enligt Teppo Heikkilä, förvaltningsöverläkare vid HUS och ordförande för Finentry-tjänstens ledningsgrupp, är tjänsten ändå anpassad också för telefonanvändning.
Att tjänsten skulle vara svår att få upp på telefonen har han inte hört förr.
– Men all respons tas såklart emot så vi kan utveckla och förbättra tjänsten. Tjänsten är ju menad att underlätta resandet både för resenärer och personalen som tar emot dem vid gränserna, inte tvärtom.
Båttrafiken ökar
Tjänsten har utvecklats sedan hösten och i det här skedet börjar den bli färdig, säger Heikkilä.
Däremot behövs ännu finslipningar för att anpassa tjänsten till användningsställe, och efterhand också uppdaterade anvisningar från myndigheterna.
Det ökande antalet resenärer varierar också från ställe till ställe. Och processen vid gränsövergångar ser olika ut beroende på om man kommer med båt, flyg eller tåg.
Vid Åbo stad berättar sakkunnigläkaren Jane Marttila att sedan restriktionerna för inresande lättat har antalet båtresenärer från Stockholm till Åbo fyrdubblats jämfört med våren. I mars kom i medeltal 78 personer med varje morgonfartyg från Sverige, i juni är det cirka 330 personer.
Ungefär fem flyg per vecka landar nu i Åbo, jämfört med ett i våras.
– Ställvis har det skett tydliga uppsving, så vi klarar med nöd och näppe av att ta emot alla, säger Marttila.

Speciellt på kryssningsfartygen till Åbo är det vanligt att en hel familj reser tillsammans.
Finentry-tjänstens möjlighet att inkludera en hel grupp, till exempel en familj, på en och samma blankett har fått kritik: Snarare än att göra tjänsten smidigare har det försvårat processen.
Till exempel då en del av familjemedlemmarna fått vaccin medan andra inte fått det har det varit svårt att fylla i svaren.
På basis av den responsen har utvecklingsgruppen bestämt att ta bort funktionen. I stället ska varje enskild resenär fylla i sin egen blankett.
En annan, teknisk utmaning är behovet av internetuppkoppling. Mitt på havet brukar uppkopplingen försvinna, så gruppen funderar nu på praktiska arrangemang för speciellt båtresenärer.
Till exempel kunde man fylla i blanketten i terminalen man anländer till, spekulerar Heikkilä.
Jane Marttila säger att tjänster och system är så redo de kan vara med tanke på de snabba vändningarna i myndigheternas anvisningar, som ofta sker utan förvarning till stadens personal.
– På något vis måste vi kunna kontrollera inresandet. Det är bra att det här systemet (Finentry) finns, för vi har inga andra alternativ.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.