Teijolog i Dalsbruk utnyttjar sin fulla kapacitet – stor beställning från Gambia hägrar

För företaget Teijolog i Dalsbruk är dagarna bråda. I hallen på fabriksområdet jobbar i dag tio personer, och alla ser ut att ha händerna fulla.
I den stora hallen finns fyra modulhus i lite olika byggnadsskeden. Plankor sågas till och högt uppe på ett tak jobbar Felix Uggeldal och Adrian Lindberg.

Att hallen inte skulle räcka till anade man från företagsstarten i höstas. Nu har företaget expanderat till en varm hall i Labbnäs några kilometer bort. Hit transporteras husen för att färdigställas, och få inredningen på plats. Här pågår som bäst arbetet med tre hus, vilket upptar hela golvytan.
Dessutom finns det en kö av fler beställningar. Just nu kör man alltså på full kapacitet, men räknar med att sommartid kunna bygga också utomhus.

Bastu och plats för distansarbete
Bastustugor, distansarbetsplatser och servicebyggnader är populära användningsändamål för modulhusen, men också ett egnahemshus på 120 kvadratmeter skapat av tre modulhus är under planering.

– Den här tiden på året vaknar folk. Vi får offertförfrågningar varje vecka, säger Tom Ek, en av ägarna.
Han säger att man även hos Teijolog ser klara följder av coronapandemin som bland stadsbor skapat ett sug efter boende på landsbygden.
– Nu pågår en byggboom. Det blir långa dagar för oss, vi har ju alla också egna företag på sidan om, säger Ek.

Än så länge har företaget en anställd, resten av byggarna är anlitade genom sina egna lokala firmor. En av dem är Jesper Lindström. Byggfirma har han haft i ett drygt år, men jobbar nu enbart hos Teijolog.
– Det är ett roligt och varierande jobb. Speciellt roligt är det att bygga tak, säger Lindström, som är tillfreds med sin arbetssituation.

Hamnstad i Gambia vill ha hus från Dalsbruk
För Teijolog råder spännande tider, eftersom man som bäst håller på att förhandla med en potentiell kund i Gambia, Afrika. I hamnen i huvudstaden Banjul är man intresserad av modulhus för sina mer än tusen anställda.
– Många av deras arbetare har lång väg att gå till fots till jobbet, och det leder till skador och sjukfrånvaro, berättar Ek.
Förhandlingarna har dragit ut på tiden på grund av coronan, eftersom nästa steg är att en representant ska komma på besök. Det är nu inplanerat till april. Enligt Ek uppskattar man i Banjul det termitskydd för husen som Teijolog utvecklat.
Just nu diskuterar man en beställning på fem provhus, men sedan kunde det bli aktuellt med till och med fler än 1 000 hus inom två år. Då är det möjligt att Teijolog bygger en egen hall, i stället för att hyra som nu, och att anställa mer folk.
– Men här på fabriksområdet trivs vi, säger Ek och syftar bland annat på Dalsbruks hamn som kommer att bli viktig för dem i och med Afrikaprojektet.

Ny fabrik i Kides
Annat nytt är att Teijolog gått in som delägare i en Teijolog-fabriksenhet i Kides (Kitee) i norra Karelen. Från Dalsbruk kommer man att lära ut sin byggprincip till den nya fabriken, varefter samarbetet kan utvidgas också till byggprojekt.
Det här är Teijolog
- Teijolog startade hösten 2020.
- Företaget ägs av Tom Ek, Mikael Eggert, Viktor Eriksson och Lasse Ojanen.
- Hyr två hallar för sin verksamhet: på fabriksområdet i Dalsbruk och en i Labbnäs.
- Teijolog tillverkar sin egen stock genom att pressa ihop plankor.
- Husen byggs liggande, men lyfts sedan på rätt led så att stockarna i konstruktionen blir stående.
- Stommen för ett modulhus på 35 kvadratmeter tar 1,5 vecka att bygga.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.