Tecken på färre hjortar på Hitis och Rosala – men fortsättningsvis skapar de problem

En liten ljusning kan ses i problemet med för mycket vitsvanshjortar på Hitis och Rosala. Detta enligt Sune Fromholz, jaktchef för Hitis-Rosala jaktlag.
– Numera kan man se ensamma hindar, utan kid. Deras fjolårsbetäckning kan ha misslyckats eller så kan det handla om inavel, som leder till att de helt enkelt inte kan föröka sig, funderar Fromholz.
Hur många vitsvanshjortarna på Hitis-Rosala är finns det delade uppfattningar om.
– Det finns de som säger 500, men jaktlaget säger att det snarare handlar om 250.

Hjortarna besöker trädgårdar
Det är känt sedan länge att antalet vitsvanshjortar på Hitis och Rosala är stort, och att folk får besök av hungriga djur i sina trädgårdar. Fromholz har flera exempel på vänner och bekanta som numera skyddar sina odlingar med staket.
– Man måste nog ha staket runt det man vill ha, hjortarna äter precis allt, säger han och berättar om hjortar som till och med hittat på att gräva upp potatis för att äta, då blasten inte längre varit tillräckligt god.

Flykt från vargen
Mer hjortar kommer det dock enligt Fromholz österifrån från området Bjärnå – Kisko – Koski – Pojo via Tenala och Bromarv, varifrån vargen driver iväg hjortarna.
– Också vargarna på Kimitoön jagar ut hjorten hit. Här får den vara i fred. Det handlar alltså inte bara om förökning här ute: om hösten och vintern kommer färdigt betäckta djur hit, förklarar Fromholz.
Men helt trygga är vitsvanshjortarna inte heller längre på Hitis-Rosala eftersom det finns en lo här. Det ser man dels i att hjortarna gärna söker trygghet nära bosättning, dels i att de samlas i flockar på upp till 30 djur på ängarna. Det är ett tecken på att djuren känner sig hotade.
– Kommer lon sprider hjortarna ut sig och då vet inte lon vilket djur den ska springa efter.
Lon, som jagar året om, kan vara en annan orsak till att hjortstammen nu eventuellt minskar här ute i skärgården.
Sju djur fälldes under första jakten
För Hitis-Rosalas jaktlag inleddes hjortjakten i lördags. På lördagen och söndagen fällde man sju djur – tre bockar, två hindar och två kalvar – och betade då av sex av sina licenser för denna säsong.
På lördagen jagade man med den enda jakthund laget har till förfogande, men nöjde sig med två timmar för att inte trötta ut hunden. De jägare som önskade kunde sedan ställa sig på pass också på söndagen.
Enligt Fromholz har jaktlaget denna säsong 88 licenser för hjort. Senaste säsong var licenserna till en början 70, men ökades sedan till 76. Då fälldes 98 djur. Fromholz ställer sig positiv till att jaktlaget ska lyckas använda alla sina licenser även denna säsong.
Jaktlaget består av åtta ordinarie medlemmar, varav sex är skyttar. Antalet gästskyttar är också sex. Möjlighet att ansöka om fler licenser finns.
Gällande älg har Hitis-Rosalas jaktlag licens på en tjur. I området finns en kviga, en ko och en kalv. Älgkor vill man freda här ute. De är bofasta, till skillnad från tjurarna som kommer och går.
Jakt skapar efterarbete
Efter en jakt kvarstår det mer tidsdryga arbetet. Alla i jaktlaget hjälper till med de arbetsmoment som kvarstår. Djuren ska dras ut från skogen och transporteras till slakteriet.
– Vårt slakteri är bara 30 kvadratmeter stort med kylrum, så det blir snabbt trångt. Men det finns många uppgifter, till exempel kör någon de delar av djuren man inte använder till kompostering, någon flår djuren och någon annan städar.
Köttet går till jägare och till markägare och så brukar man också dela med sig till serviceboendet Solglimten i Hitis.
Kyligare väder, tack
Nu hoppas Fromholz på kyligare väder. Att stå på pass bland getingar, mygg och flugor är mindre lyckat.
Fortsätter det vara upp till 14 grader varmt lockas dessutom flugor till slakteriet och det är utmanande att hålla dem på utsidan.
5.10.2021 kl. 11.38: Första meningen ändrad från ”Problemet med för mycket vitsvanshjort på Hitis och Rosala verkar lösa sig” till ”En liten ljusning kan ses i problemet med för mycket vitsvanshjortar på Hitis och Rosala.”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.