Förflytta dig till innehållet

Teatrarna står inför osäker höst och hårda restriktioner – Jukka Aaltonen: Absurt att teatrarna särbehandlas

Kim Lund
en man i rutig skjorta
"Vi vill bara bli behandlade på samma villkor som alla andra", säger Jukka Aaltonen, chef på Åbo Svenska Teater, om restriktionerna som gäller teaterbranschen. Arkivbild.

På de finlandssvenska teatrarna hoppades man i våras på att kunna spela för fullsatta salonger i höst. De senaste veckornas eskalerande smittspridning har grusat förhoppningarna.

Den statliga coronastrategin kräver för tillfället ett två meters säkerhetsavstånd mellan åskådarna inom de områden som befinner sig i accelerationsfasen.

– På våren var alla optimistiska och tänkte att läget blir ljusare på hösten när vi fått bättre vaccinationstäckning. Nu känns läget deprimerande och tungt, vi vet inget om de politiska beslut som ska fattas, säger Jukka Aaltonen, chef på Åbo Svenska Teater.

Restriktioner för teatrarna i accelerationsfasen

Vid användning av offentliga utrymmen måste arrangören se till att deltagarna och olika sällskap kan undvika närkontakt med varandra.

Kommunerna kan dessutom rekommendera att antalet personer som använder lokalerna begränsas till hälften.

Källa: Undervisnings- och kulturministeriet.

”Orimligt”

I mitten av september är det premiär för musikalen Botnia Paradise på Wasa Teater. Om området övergår till en svårare smittspridningsfas får cirka 40 personer plats i publiken om man tillämpar de bestämmelser som för tillfället gäller. Vanligtvis rymmer den stora salen över 300 åskådare.

– Det är omöjligt att spela med sådana säkerhetsavstånd. Det är ett orimligt krav som inte finns inom andra branscher, säger Marit Berndtson, som är administrativ chef på Wasa Teater.

Teatrarna, där folk ofta sitter tysta på sina platser i rum med åtta meter till tak, behandlas annorlunda än till exempel restaurangbranschen, som fungerar under helt andra premisser, anser hon.

– De reella omständigheterna beaktas inte. Det måste finnas en rimlighet i hur man håller näringar stängda. Dessa krav är som att stänga ner vår bransch.

Vilhelmina Öhman/SPT
”Det finns ett stort uppdämt behov av kultur- och konstupplevelser”, säger Marit Berndtson, administrativ chef på Wasa Teater. Arkivbild.

Enligt hälsomyndigheterna är konsekvenserna av smittspridningen inte längre desamma eftersom belastningen på sjukvården inte korrelerar med smittfallen och färre drabbas av en allvarlig sjukdomsform. Det här måste beaktas också i kraven som ställs på teatrarna, anser Berndtson.

Om coronastrategin inte ändras kommer en stor del av teatrarna inte kunna spela höstens föreställningar, befarar hon. Då behövs nya omfattande stödpaket för att få teatrarna på fötter.

– Mångas inkomst ligger i vågskålen. Läget kan vara förödande för frilansare, som drabbas hårt.

Publiken vill mer än någonsin komma på teater, säger Berndtson.

– Det finns ett stort uppdämt behov av kultur- och konstupplevelser. Vi är svältfödda på andlig stimulans och näring. Att teatrarna kan öppna sina dörrar för publiken i höst påverkar hela samhällets välbefinnande.

Behövs klara besked

På Åbo Svenska Teater väntar man spänt på vad hösten för med sig. Tjechovs Morbror Vanja har premiär i september, men om de nuvarande restriktionerna inte ändras ser det illa ut.

– Då spelar vi kanske inte alls, säger teaterchef Jukka Aaltonen.

Enligt honom går det inte att fortsätta med verksamheten om det finns krav på två meters avstånd mellan åskådarna. Femtio åskådare i en sal med kapacitet för 360 är ingen lönsam affär.

Aaltonen anser att det nu krävs politisk vilja och snabba, tydliga, beslut och riktlinjer. Teatern har många föreställningar som väntar på att visas upp men de börjar närma sig bäst före-datum.

– Vi har varit snälla och väntat men nu börjar tonerna vara hårdare. Beslutsfattarna måste förstå vilken knipa branschen befinner sig i.

Han fortsätter:

– Det är oklart vad som gäller på vilket område, och olika myndigheter ser på restriktionerna på olika sätt. Både teatrarna och besökarna behöver klarare direktiv.

Besluten måste också komma i tid, säger han – inte en vecka innan premiär.

Pixabay
Om inget ändrar tvingas Svenska Teatern spela upp föreställningar för 100 personer, i en salong som vanligtvis rymmer 600 personer. Liknande scenarion gäller alla teatrar i Svenskfinland.

Aaltonen tycker att coronapasset vore en vettig lösning. Då kunde teaterbesöken ordnas på ett tryggt sätt. Men man måste också ta hänsyn till barn och unga som ännu inte har fått vaccin, säger han.

– Vi vill bara bli behandlade på samma villkor som alla andra. När det ordnas fotbollsmatcher och festivaler och samhället öppnas upp är det helt absurt att teatrarna ska särbehandlas på det här sättet, säger Aaltonen.

”Vi lever från hand till mun”

Joachim Thibblin, teaterchef på Svenska Teatern i Helsingfors, tycker även han att restriktionerna är för hårda.

– Det är självklart en komplex och svår fråga. Men restriktionerna som gäller nu är ohållbara. Jag har förståelse för att man behövde ta till hårda åtgärder i början av pandemin, men nu är läget annorlunda och många har blivit vaccinerade.

Om restriktionerna inte ändras gäller tvåmetersregeln också för Svenska Teatern. Enligt Thibblin är skillnaden mellan olika branscher orättvis.

– Att man får sitta bredvid varandra på tåg och flyg, men inte får gå på teater och sitta bredvid varandra under civiliserade och kontrollerade former inomhus är orättvist. Vi kan ordna coronasäkra föreställningar för publiken, säger Thibblin.

Cata Portin/SPT
”Beslutsfattarna måste ta läget i kultur- och konstbranschen i beaktande”, säger Joachim Thibblin, teaterchef på Svenska Teatern i Helsingfors.

Om restriktionerna förblir likadana som hittills kan Svenska Teatern i höst spela upp föreställningar på sin stora scen inför 100 personer, i en salong som vanligtvis får rum med 600 personer. På deras lilla scen, Amosscenen, har man tvingats banta ner publiken från 120 personer till 15.

– Vi har anpassat vår repertoar och har premiär i september. Som läget är nu öppnar vi upp, men med kraftiga begränsningar. Vi klarar det en kort tid men som läget är nu lever vi från hand till mun utan framförhållning och gör ekonomisk förlust på våra föreställningar.

För att lösa problematiken i teaterbranschen välkomnar Thibblin därför lösningar, till exempel coronapass, men de får inte dröja.

– Initiativen är välkomna. Men vi behöver ett besked omgående, det finns fortfarande tid att jobba strategiskt och att hinna sälja biljetter.

Enligt Thibblin har Svenska Teatern överlevt pandemin med hjälp av både privata och offentliga understöd.

– Beslutsfattarna måste ta läget i kultur- och konstbranschen i beaktande och höra sakkunniga, ett beslut måste tas. Vi måste få folk att jobba igen, säger Thibblin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter