Teatern längtar efter sin publik, som gärna får bära munskydd

Åbo svenska teaters Maria Weckman, Jukka Altonen och i bakre raden Jouni Haavisto demonstrerar hur publiken kan placeras. Foto: Anja Kuusisto
Åbo svenska teater står på tröskeln till en mycket annorlunda höst.
På våren ställdes föreställningar in och sköts upp, nu finns flera premiärdatum i rad i kalendern.
Teatern längtar efter sin publik och välkomnar den, men märker att många teaterbesökare tvekar.
– Jag förstår att folk blir förvirrade, det kommer motstridiga rekommendationer och råd, men det är tryggt att gå på teater, säger teaterchef Jukka Aaltonen.
– Vi välkomnar varmt vår publik och vi lovar ta hand om den så att alla får trivas och känna sig trygga, och också glömma coronan för en stund.
Motstridiga budskap förvirrar
Regionförvaltningsverken gick i onsdags ut med att fler än 50 inte borde samlas, då regeringens riktlinje fortfarande är 500. För teatrarna gavs speciella direktiv redan tidigare, som tillåter föreställningar bara hygienregler och säkerhetsavstånd iakttas.
De motstridiga råden har också kommit från läkarhåll.
När någon läkare uttalar sig i medierna om att det är just nu teatrarna verkligen ska satsa stort, nu behöver folks mentala hälsa sådana upplevelser som teaterbesöket kan ge, har någon annan läkare avrått folk från att alls gå på teater.
Gemensam linje på teatrarna
Aaltonen konstaterar att alla teatrar i Finland har en gemensam linje: När du kommer till teatern ska du vara frisk, sköta din handhygien bra och helst bära munskydd.
– När man bokar biljett hos oss får en, två eller en familj som bokar tillsammans sitta tillsammans, men det blir tomma stolar omkring. Vissa teatrar har valt schackrutemönster, att man endast använder varannan stol.
På ÅST säljs betydligt färre platser än varannan.
– När den publikmängd vi normalt får ta in till stora scenen är 367, tar vi nu in max 130. Tack vare balkongerna är det ännu lättare att skapa avstånd.
I Studion ryms vanligen kring 120 publikstolar. Nu är den ommöblerad så endast 30–40 personer ser en föreställning.
Mindre publikintäkter, mer lönekostnader
När arrangemangen är sådana betyder det förstås att intäkterna för en föreställning blir betydligt mindre.
Samtidigt ökar lönekostnaderna. Bland annat har man ännu fler publikvärdar som ser till att det inte uppstår köer, att folk smidigt hittar sina platser och sätter sig, med mera. Alla som jobbar med publiken bär munskydd eller visir och handskar.
– För egna föreställningar kan vi förlänga spelperioderna och sätta in fler föreställningar som kompensation, men så gott som alla gästspel måste skjutas upp.
– Sen har vi bestämt att spelar vi så spelar vi, även om det endast sitter 30 åskådare i en stor salong. Vi vill att de ska få ta del av pjäsen och förhoppningsvis sprida ordet vidare en om en trygg teaterupplevelse.
Vårens coronastöd motsvarade ungefär förlorade intäkter
Av de coronastöd som beviljades till institutionsteatrar på våren fick ÅST ungefär 79 000 euro. Stödet täckte de förluster som uppstod då teatern stängdes från mars till slutet av maj.
– Vi är inte i en ekonomisk kris. Förstås diskuteras ändå ekonomin också bland personalen och det kommer frågor om permitteringar. Men vi är inte där nu.
– Personalen har skött situationen bra, och tagit ansvar. Skådespelarna är speciellt försiktiga, de jobbar så nära varandra och förstår läget.
Långsamma testsvar kan ställa till det
– Om en enda person i ett team måste vänta på ett testresultat kan det leda till att hela teatern måste stänga för det veckoslutet, ingen i den föreställningen kan jobba.
De långa väntetiderna på testresultat irriterar Aaltonen. Flera i personalen har tagit test och alla test har varit negativa.
I ÅST:s personal finns lite över 30 personer, för tillfället är skådespelarna 7.
Publiken är den som fattas dem – vi hälsar publiken varmt välkommen, betonar Aaltonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.