Teaterduo från Pargas blickar tillbaka på 20 år tillsammans — och reflekterar nuläget

Dagen var den 20 oktober, året 2000. Dario Fos fars ”Alla tjuvar kommer inte för att stjäla” hade premiär i Hotel Kalkstrand i Pargas.
På scen stod då sjuttonåriga Daniela Franzell och sextonåriga Samuel Karlsson.
En rad pjäser, shower och revyer följde. Senare kom skrivuppdrag där Franzell och Karlsson skrev sketcher och manus tillsammans.
Efter cirka fem år av amatörteater började Franzell på Teaterhögskolan i Helsingfors. Året efter att hon utexaminerades 2010 och fick anställning på Åbo svenska teater, inledde Karlsson sina studier på skådespelarlinjen.
Bortsett från gapet i och med överlappande studier har de nu tio år av konstnärligt samarbete bakom sig.
Osäkert yrke
För tillfället repeterar Franzell och Karlsson på ÅST inför ”Hundarnas historiepjäs” och uppträder med ”Hemåt över isen”.
Hela kulturscenen har lidit under pandemin och Karlsson och Franzell har inte gått helt oberörda. Bägge är tacksamma över att fortfarande ha jobb, men osäkerheten hänger i luften och överallt.
– Vi är lyckligt lottade som har en institution och hela organisationens muskler bakom oss, säger Karlsson. Det är en sak att eventuellt bli permitterad, en annan att bli arbetslös.
Redan nu är majoriteten av skådespelare i Finland frilansare och andelen ökar. Karlsson, som frilansade i våras, har insikt i hur det är att ha en lön som är beroende av antalet föreställningar. Föreställningar som avbokas en efter en.
”Första gången blev jag helt i pisset”
En konkret anpassningsfråga för dem gäller den minskade publiken. Nu har Franzell och Karlsson anpassat sig något, men i början var det närmast en chock.
– Första gången vi steg ut på scen i höst blev jag helt i pisset, säger Karlsson. Annars brukar den stunden medföra en uppsluppen spänning, men nu fanns där en annan slags spänning.
– Det är lite förbjudet, säger Franzell.
– Och publiken verkar extra tacksam över att få vara där …
– Men samtidigt ber de om ursäkt för att de är så få, säger Franzell. Så står vi alla där och säger förlåt, förlåt och tack åt varandra.
Samuel Karlsson
- Gick ut Teaterhögskolan 2016
- Har jobbat på bland annat Espoon Kaupunginteatteri, Lilla teatern och Skärgårdsteatern. Är aktuell på ÅST med ”Hemåt över isen”
- Om Daniela: ”Det finns lite av en storasyster-lillebror-dynamik mellan oss. Vi har vuxit upp med en gemensam kreativ process och är inte alltid överens. Men det inger en viss trygghet.”
Daniela Franzell
- Gick ut Teaterhögskolan 2010
- Fastanställd på ÅST sedan 2010. Är aktuell med ”Hemåt över isen”
- Om Samuel: ”Jag kan nästan alltid känna av när Samppe ska säga något. Jag läser det på hans kroppsspråk och tänker att, nu kommer han att inflika. Jag har säkert fått bestämma mer i tiderna, men nu är vi ett team.”
Växelverkan med publiken
Enligt Franzell gör avsaknaden av en stor publik, och munskyddens närvaro, att det inte finns utrymme för tvekan i föreställningen – varje skratt, varje fnysning, varje ansiktsuttryck som annars lyfter, är borta ur den osynliga ekvationen mellan publik och skådespelare.
– Skådespelandet bygger på en växelverkan mellan oss och publiken.
Det gäller inte bara komedier där stora skrattsalvor ofta driver pjäsen framåt. Också i dramat finns där något abstrakt i den här växelverkan som nu fattas.
– Jag tror inte teaterbesökare inser hur mycket energi de ger, säger Karlsson.
Tjugo år till
Efter diskussioner om skådespelaryrket, ålderskris, och en tidig karriär som hamburgarförsäljare, kommer vi tillbaka till jubileet.
– I den här dystra tiden ville vi hitta något ljust att uppmärksamma, säger Karlsson.
Den yngsta på scen i ”Hemåt över isen” är i samma ålder Karlsson och Franzell var när de stod på scen för tjugo år sedan.
På frågan om hur många gemensamma pjäser de varit med om fiskar Franzell fram telefonen. Karlsson kollar sin CV på en surfplatta.
Franzell räknar: en, två.
Karlsson har inte varit med i en produktion och räkningen börjar om.
De kommer fram till ungefär ett dussin.

Vad gör ni om 20 år?
– Jag är teaterchef på min egen teater, säger Franzell. Jag anställer dig som ekonomisk rådgivare och skådespelare, Samppe.
– Och så gör vi väl comeback som medelåldersparet i ”Upp till camping”, säger Karlsson. När vi medverkade i pjäsen 2004 var vi tonåringar, så det borde vi göra om.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.