Teaterboulages sommarpjäs är en hejdlös, livsbejakande komedi: ”Det är vad folk behöver”

Historien för komedin Roger och Julia är stulen ur Shakespeare, men i stället för ett pompöst, överklassigt Verona, slungas publiken tillbaka till torparverksamheten i Pargas under tidigt 1900-tal.
Det är åtta ivriga skådespelare tar sig an utmaningen att spela i Samuel Karlssons komedi, som presenteras av Teaterboulages gycklarsällskap. Karlsson står för både manus och regi.
Sommaren 2020 annullerades den stora produktionen av Djungelboken, som i stället skulle spelas i sommar. De osäkra förhållandena krävde en alternativ plan och idén om en anpassningsbar pjäs kom till liv i november.
− Den här komedin blir till just nu, just här och med dessa människor. Det är vad folk behöver, säger Karlsson.

Anpassningsbar pjäs enligt läge
Orsaken till att det endast är åtta skådespelare, samt Karlsson, är att de skulle ha möjligheten att repetera tillsammans då det var restriktioner om att max tio personer fick träffas.
− Det har gynnat kreativiteten. Formen är eggande, säger Karlsson.
En annan ram är att hela manuset är skrivet på rim.
− Det skulle egentligen endast vara en del på rim, men det höll i sig hela vägen, säger Karlsson.
På Pargas Hembygdsmuseum spelade sällskapet senast 2008. Teaterboulages sommarpjäser har sedan 2009 spelats på Lillholmen, där all infrastruktur finns. I sommar finns det endast en vägg på scenen. Ljus och ljud är även begränsade.
De ramar och begränsningar som situationen krävt har Teaterboulage omvänt till en kreativ process. Resultatet blir ett lekfullt gycklarspel.
− Situationen ställde krav att vi kan jobba ihop och spela, säger Ida Ridberg, kulturproducent.
Familjefejd i Pargas
Handlingen grundar sig på att det är fejd mellan familjerna Johansson och Karlsson. Att det är familjerna Johansson och Karlsson är ingen slump, eftersom det är bland de vanligaste efternamnen i Pargas.

Att det blev en komedi av den ursprungliga tragedin är inte heller någon slump.
− Jag tror vi behöver skratta, och se på något tryggt som vi känner igen men nytt, säger Karlsson.
Komik är även något som sitter honom nära hjärta och målet är att pjäsen ska vara underhållande och rolig. Det är en balanserad handling, en tragikomisk berättelse och vägen till det ökända slutet, som i denna pjäs skrivits om, blir det intressanta.
Repetitionerna började på distans
Repetitionerna inleddes så sent som i april – över videosamtal.
– Vi hade först läs repetitioner över Zoom, säger Sam Sihvonen, som spelar Herr Karlsson.
När gruppen sedan träffades och började repetera gällde det att
Tidtabellen har varit knapp, och Karlsson är imponerad över hur skådespelarna tagit sig an utmaningen, speciellt eftersom rim skapar onaturliga replikerna och har en viss rytm som måste övas in.
– Det är svårare med rim eftersom man exakt måste komma ihåg sin replik, säger Frida Lassus, som bland annat spelar Julias amma.
– I många scener bollar man dessutom repliker med varandra och det man säger rimmar nödvändigtvis inte utan det är motparten som avslutar rimmet, fortsätter hon.
– Det är lite som att spela i ett band med musik, tillägger Sihvonen.

Skådespelarna tackade ändå alla genast ja när Karlsson presenterade idén. Det har varit abstinens från teater och skådespelarna har själva haft paus från spelandet.
– Det var rostigt, men man kom snabbt in i det igen, säger Tobias Reuter, som spelar Roger Johansson.
Osäkerheten om att alls få uppträda inför publik fanns, men skådespelarna förklarade att även processen från att påbörja repetitionerna till premiärdagen är det roliga.
– Det känns overkligt, det är drygt en vecka innan premiären, säger Lassus.
Skådespelarna säger att det lönar sig att ha en lekfull inställning till pjäsen som är en hejdlös, livsbejakande komedi.
− Vi sätter genast tonen för ett skådespeleri, det här är ärligt, det här är teater, säger Karlsson.

Den första juli är det urpremiär.
Under de striktare restriktionerna var flera föreställningar slutsålda, något som tyder på att publiken saknat Teaterboulage. Men i och med det lättade coronaläget finns det återigen platser – också till premiären.
Efter en lång paus är teatern äntligen tillbaka.
Efter en lång paus är teatern äntligen tillbaka.
Roger & Julia
En komedi fritt efter William Shakespeare.
- Premiär 1.7.2021 på Pargas Hembygdsmuseum.
- Text och regi: Samuel Karlsson
- Scenografi och regiassistent: Mecki Ruokolahti
- Dräkter: Sonja Dragon
- Musik: Riddo Ridberg
- På scenen: Desirée Kavander, Victor Korpela, Frida Lassus, Tobias Reuter, Mecki Ruokolahti, Sam Sihvonen, Lisa Taulio, Amanda Wiik
- Föreställningsperiod: 1–19.7.2021
- Längd: cirka 2 h
- Åldersrekommendation: 13 år
- Spelplats: Pargas Hembygdsmuseum, Storgårdsgatan 13, Pargas. Onumrerad läktare. Observera att föreställningen sker utomhus och att det inte finns parkering i direkt anslutning till spelplatsen. Parkeringsplatser hittas längs med Strandvägen och vid PIUG Kultursal (cirka 400 m ifrån spelplatsen).
- Biljetter kan köpas via Netticket och deras försäljningsställen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.