Tapio Lehtinen lär upp nya oceanseglare – att stå ut med sjösjuka är bara en egenskap som seglarna behöver

Tapio Lehtinen, som ska lotsa de unga seglarna runt klotet, var själv bara 23 år då han deltog i Whitbread Round The World 1981 – 82 ombord på Skopbank of Finland. Skeppare ombord var då Kenneth Gahmberg och seglatsen gjorde ett oförglömligt intryck på Lehtinen.
– Jag är evigt tacksam för den erfarenhet som familjen Gahmberg möjliggjorde för mig, en ung teknologistuderande, att runda Kap Horn och uppleva den Antarktiska oceanen, säger Lehtinen. Jag vill nu i min tur ge unga människor en möjlighet att se och uppleva en kappsegling runt jorden.
Mellan Whitbread 1981-82 och Golden Globe Race 2018, som kom att bli Lehtinens följande seglats runt jorden, hann det gå nästan fyrtio år.
Insikten om hur mycket havsmiljön hade förändrats mellan de två kappseglingarna kom som en chock för Lehtinen. Förutom att föra vidare seglingskunnandet vill Lehtinen med OGR-kappseglingen fästa uppmärksamhet vid att Finland, som ett sjöfartsland, bör delta aktivare i värnandet om haven.
– Jag är ingenjör, naturvetare och utvecklingsoptimist och vill att vårt projekt bidrar till att peka på utmaningarna men framför allt påminner om all den teknologi som vi har till vårt förfogande för att nu se till att klimatutvecklingen går åt rätt håll, säger Lehtinen till ÅU.
Ocean Globe Race, OGR
Ordnas för första gången år 2023
Är en hyllning till världens första Whitbread Round the World race som ordnades första gången 1973
Just nu är 24 båtar från olika länder anmälda
Från Finland deltar åtminstone s/y Galiana med Tapio Lehtinen som skeppare och s/y Eira med Sebastian Gylling vid rodret. Dessutom har Jussi Paavoseppä anmält sig men letar ännu efter lämplig båt.
Jämfört med de budgetar på tiotals miljoner euro som kappseglingsprojekt runt jorden kan gå lös på, är Lehtinens budget på en dryg miljon euro mycket liten. I budgeten ingår dessutom ytterligare en ensamseglats runt klotet som Lehtinen kommer att förverkliga med en annan båt nästa höst.
– Båda seglingarna är retroseglatser med gammal teknik och gamla båtar. Det här gör att kostnaderna och klimatavtrycket landar på bara en bråkdel av de traditionella kappseglingarnas.
Vad krävs då, förutom seglingskunskaper, för att alls klara av att segla runt jorden med ett gäng på 13 personer, på ett utrymme mindre än etta?
– En positiv inställning, ödmjukhet och kämpaglöd måste man ha. Man måste också kunna samarbeta, komma överens med alla och ge utrymme åt andra. Och blir man sjösjuk ska man ändå gärna klara av att upprätthålla någon slags funktionsförmåga, säger Lehtinen.
Finländska företag som på något sätt bidrar till att lösa klimatkrisen är välkomna att delta i projektet och har inom ramen för den unika kappseglingen Ocean Globe Race möjlighet att få stor internationell synlighet för sitt varumärke.
Bland annat Åboföretaget Caligo Industria som utvecklar, marknadsför och säljer system för rening av rökgaser inom energi- och processindustrin är en av samarbetsparterna. Företaget är specialiserat på energisnål teknik, bland annat värmeåtervinning ur kraftverks rökgaser.
Finländska båtar som deltagit i Whitbread Round The world:
1981-82 Skopbank of Finland, skeppare Kenneth Gahmberg
1985-86 Fazer Finland, skeppare Michael Berner
1989-90 Union Bank of Finland, skeppare Ludde Ingvall
1989 -90 Belmont Finland II, skeppare Harry Harkimo
1989 – 90 Martela of Finland, skeppare Markku Wiikeri (kapsejsade utanför Sydamerika)
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.