Förflytta dig till innehållet

"Tänk dig att du är törstig i Japan och inte kan be om vatten" — bilder och tecken hjälper barn att kommunicera

två kvinnor visar bilder som används som alternativ kommunikation

Bilder är ett alternativt kommunikationsmedel, säger Heidi Hermansson och Fredrika Wahrman från Språkstödet. Foto: Carina Holm


Folkhälsans experter uppmanar föräldrar till barn med språkliga utmaningar att ta kontakt för att få hjälp.
– Tänk dig att du är i Japan och är jättetörstig, men ingen förstår vad du säger och du kan inte be om vatten. Då skulle också du bli väldigt frustrerad, säger Heidi Hermansson, specialpedagog och en av dem som jobbar inom projektet Språkstödet.
Genom projektet får barn som har utmaningar att uttrycka sig i tal hjälp att kommunicera med alternativa kommunikationsmedel, som bilder eller stödtecken.
Hermansson säger att den frustration som barn som inte kan uttrycka sig med ord känner kan leda till oönskat beteende som utbrott eller aggressioner.
Men det finns hjälp att få.
De som jobbar inom Språkstödet kan prova ut vilka alternativa kommunikationsmedel som ett barn har nytta av. Sedan handleder de föräldrar eller pedagoger inom småbarnspedagogik eller skolor så att de kommer i gång med att använda bilder eller stödtecken.
bilder som används som alternativt kommunikationsmedel

Bilder är ett alternativt kommunikationsmedel. Foto: Carina Holm


Talterapeuten Fredrika Wahrman säger att det egentligen handlar om att lära de vuxna använda bilder eller stödtecken för att barnet ska få hjälp i sin kommunikation.
– Som med all annan språkinlärning så handlar det om att upprepa och nöta in.
– Vill du ha vatten eller mjölk? frågar hon och pekar samtidigt på bilden av en mjölkburk och sedan på bilden av ett vattenglas i en tjock pärm med bilder.
– Aha, du vill ha vatten, säger hon och pekar igen på vattenbilden.
– Förstärkning är också också viktigt, för att visa barnet att vi förstår, säger hon.

Språkstödet hjälper föräldrar att komma i gång

Hermansson säger att de inom Språkstödet finns till för att handleda och hjälpa föräldrarna med att visa hur olika alternativa kommunikationsmedel, som till exempel bildpärmen, fungerar. Motsvarande bilder finns också digitalt.
– Får man hem en tjock pärm med bilder kan det kännas övermäktigt att veta vad man ska börja med. Då kan vi tillsammans bena ut vad familjen mest behöver prata om och kanske först koncentrera oss på ett uppslag.
– Bilderna eller stödtecknen hjälper barnet att bli delaktigt och till exempel kunna välja mellanmål själv eller annat som påverkar dess vardag, säger Wahrman.

Ingen diagnos behövs

Bilder eller stödtecken kan börja användas redan i tvåårsåldern, eller då man märker att något inte är som det ska med den språkliga utvecklingen. Av Språkstödet kan man få hjälp också innan barnet har fått en eventuell diagnos.
Hermansson och Wahrman uppmanar föräldrar eller pedagoger som behöver hjälp att ta kontakt.
– Vi finns till för alla barn som har någon form av svårigheter med sitt språk eller sin kommunikation, säger Wahrman, och betonar att de inte ersätter, utan kompletterar talterapi eller andra terapier som ett barn redan får.
Språkstödet är ett projekt som ordnas av Folkhälsans mottagning för barn och unga i Åboland och finansieras av Sundellska stiftelsen. Barn kan också komma till Språkstödet via betalningsförbindelse från kommunerna. Föräldrar som vill få hjälp av Språkstödet kan kontakta Heidi Hermansson på 050-400 2080 och Fredrika Wahrman på 044-788 5966.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter