Förflytta dig till innehållet

Tanja von Knorring lämnar SFP på grund av partiets beslut om sexköp – ”Kvinnoförbundets politik är fast i 90-talet”

Vilhelmina Öhman
Kvinna står utomhus
Tanja von Knorring anklagar Kvinnoförbundet för att inte vilja se att det också finns personer som frivilligt säljer sex.

Trans- och människorättsaktivisten Tanja von Knorring, som varit aktiv i SFP sedan 2008, lämnar nu partiet på grund av partimötets beslut att stödja ett totalförbud av sexköp.

– Jag kan inte vara med i ett parti som selektivt väljer vems mänskliga rättigheter man vill arbeta för, säger von Knorring.

Svenska kvinnoförbundet, som är kopplat till SFP, har länge förespråkat den så kallade svenska modellen att förbjuda köp av sex, men att SFP som parti kommer att driva denna linje gör att von Knorring inte kan se SFP som sitt parti längre.

Hon riktar också skarp kritik mot jämställdhetsutskottet som när förslaget om att totalförbjuda sexköp behandlades inte var villigt att höra dem som en ny sexköpslag skulle beröra.

– Jag föreslog att vi skulle höra personer som säljer sex och organisationer som arbetar med dessa personer, men jag fick inget gehör. Det är som att man skulle diskutera en ny translag, men inte höra en enda transperson, säger von Knorring.

”Kvinnoförbundet likställer sexköp med människohandel”

Hon kritiserar också SFP och Kvinnoförbundet för att likställa sexköp med människohandel.

– All form av sexköp behandlas som människohandel och man talar bara om kvinnor och om offer.

von Knorring påpekar att det finns många som säljer sex frivilligt och att det blir helt fel att tala om alla som offer.

Dessutom är inte alla som säljer sex kvinnor. von Knorring räknar upp att cirka 10 procent av säljarna är män och 5-10 procent är transpersoner.

– Alla som köper sex är inte heller män. Kvinnor och personer med andra kön köper också sex, antingen av kvinnor eller av män.

Hon anklagar Kvinnoförbundet för att ha en förlegad syn på prostitution.

– Det är märkligt att förbundet är fast i 90-talets generaliserande idéer om prostitution när man är på 2000-talet rörande transfrågor.

von Knorring påpekar att SFP:s linje inte motsvarar vad internationella människorättsorganisationer som Amnesty och olika FN-organisationer arbetar för.

– I dag firas den internationella dagen för att få slut på våld mot sexarbetare. SFP:s linje skulle bara öka risken för våld, säger von Knorring.

I Finland är koppleri förbjudet och en person som köper sex av någon som det finns skäl att misstänka att är ett offer för människohandel kan dömas för detta. I praktiken har lagen visat sig vara svår att tillämpa.

Motionen om ett totalförbud av sexköp som SFP godkände på partidagen i september kan läsas här.

Emma Strömberg/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter