Förflytta dig till innehållet

Tång i strumpan är deras nisch – Karkelon Sukka har gått från en begagnad stickmaskin till att sysselsätta 13 personer

Jean Lindén
kvinna
Vd Katri Söderlund ångrar inte att hon tog över föräldrarnas företag.

Nära Gamla Tammerforsvägen i Lundo, en bit från gränsen till Åbo, tillverkas strumpor som innehåller havstång och zink, och strumpor av merinoull.

Företaget Karkelon Sukka sysselsätter 13 personer i en textilbransch som krympt kraftigt i Finland sedan 1900-talets mitt.

– Vi tillverkar överhuvudtaget inte strumpor av traditionell bomull. Det skulle inte löna sig. Vår nisch är strumpor av specialmaterial, säger vd:n Katri Söderlund.

Strumporna säljs i bolagets webbshop och via nästan 200 små återförsäljare runtom i landet, många av dem ensamföretagare inom fotvård.

Materialen och sätten stumporna stickas på ska göra dem skonsamma för foten, se till att de hålls på plats samt transportera bort fukt. Det finns inga extra ”krumelurer” på strumporna som kan skava eller trycka, och zinken har milt antibakteriella egenskaper, säger Söderlund.

Modellerna har utvecklats med hjälp av feedbacken man fått av kunderna.

– De flesta människor förstår att skorna är viktiga för att fötterna ska må bra. Men mellan en bra sko och foten kan du ha en dålig strumpa, en fuktig påse. Nu börjar fler människor inse att också strumpan är viktig.

strumpaJean Lindén
Strumporna är gjorda för att vara skonsamma, säger Katri Söderlund.

Karkelon Sukka har länge satsat på specialmaterial. Men det var först när Katri Söderlund och hennes bror tog över företaget för några år sedan som man började satsa på tillväxt.

Före det var bolaget helt en familjeangelägenhet, utan andra anställda. Karkelon Sukkas historia började 1996 när pappa Kauko Luomanen, efter en företagarkurs för arbetslösa, skaffade en begagnad strumptillverkningsmaskin från Sverige.

Maskinen kom i delar, och Kauko hade ingen aning om hur den fungerade. Men han klurade ut det. Kauko och hustrun Arja började tillverka strumpor vid sidan av sina vanliga jobb.

Då var dottern Katri 12 år.

– För mig betydde strumptillverkningen veckopengar! Ibland var jag var med pappa och sydde strumpor, och ibland var jag med och sålde dem på marknader. Senare hjälpte jag bland annat till med faktureringen, säger hon.

Vid ett vägskäl

I början av 2000-talet hade föräldrarna börjat tillverka strumpor på heltid, med företagets första datorstyrda maskin. De fortsatte sälja strumporna på marknader och mässor.

År 2016 stod föräldrarna vid ett vägskäl. Skulle de avsluta företaget eller kanske sälja det?

Katri och hennes bror, som också hjälpt till i familjeföretaget under uppväxten, bestämde sig för att ta över – och att utöka personalen och produktionen. Karkelon Sukka flyttade till en ny hall och öppnade sin webbutik. Marknaderna och mässorna fick vara.

Katri Söderlund hade studerat och jobbat med mycket annat under åren, bland annat inom industrin och på café.

– Det var egentligen inte ett svårt beslut att ta över företaget. Vi såg att det finns potential att växa. Och genom att låta företaget växa tänkte vi att vi inte skulle behöva ta död på oss själva. Men det har vi väl gjort ändå, skrattar Söderlund.

– Men vi har lyckats skapa ett fungerande, större företag.

maskinJean Lindén
En av maskinerna där Karkelon Sukkas strumpor växer fram. Drygt 10 procent av textilfibrerna innehåller havstång och zink, som tillsammans uppges upprätthålla hudens fuktbalans.

I dag står syskonen inte själva vid maskinerna och tillverkar strumpor. Det är så mycket jobb med annat: administration, marknadsföring, nätbutiken, uppdatering av maskinerna och så vidare.

Coronapandemin var inget större problem för Karkelon Sukka eftersom mycket av försäljningen sker på nätet. Men de höjda priserna på material, transporter, el och marknadsföring är förstås en utmaning.

I Lundo har man det bra. Kommunen är jättebra på att stöda också mindre företag, säger Söderlund. Karkelon Sukka samarbetar även med andra företag på orten. Till exempel anlitar man bokhandeln Q-Kirjakauppa för postning och för inköp av pappersmateriel såsom kuvert.

– Det är ett medvetet val. Vi stöder varandra, och vi får bra service där, säger Söderlund.

Export har Karkelon Sukka ännu inte satsat på, men det finns i framtidsplanerna.

fabrikJean Lindén
Karkelon Sukka håller till en dryg kilometer nordost om Skogsbacka travbana.

Är du nöjd över att ni valde att ta över företaget?

– Jo, jag har inte ångrat det. Visst känns det som man kör huvudet i väggen ibland. Men det skulle vara tråkigt utan utmaningar!

Föräldrarna hjälper fortfarande ibland till i fabriken, men de har låtit barnen utveckla företaget på egen hand.

När använde du senast strumpor som inte tillverkats av Karkelon Sukka?

– Oj, jag minns inte. Det måste nog vara för 20 år sedan, säger Katri Söderlund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter