"Tandvårdsjobbet har många slags utmaningar"


Ny tf ledade tandläkare . Tommy Sjöholm är namnet till trots finskspråkig, men svenskan löper också. Vid tandvårdscentralen i Pargas jobbar han sedan januari. Foto: Anja Kuusisto
Vid årsskiftet började specialtandläkaren Tommy Sjöholm, specialiserad i proteitik, jobba som tf ledande tandläkare i Pargas tre dagar i veckan. Hittills har han jobbat administrativt, men från april kommer han att jobba heltid och då även med mottagning.
– Inte är jag helt insatt ännu, det finns mycket att lära sig, men arbetskamraterna har tagit emot mig väldigt bra.
Sjöholm verkar öppen och social och tror inte att acklimatiseringen till den kommunala tandvården i sig är något bekymmer, även om han mestadels jobbat privat och med undervisning vid universitet. Utmaningarna ligger i den kommande vårdreformen och i att klara av trycket på vårdbehov.
– Det är intressant men krävande. Just nu har det varit en sepciell period också, då vi är tre nya tandläkare inklusive jag själv, säger Sjöholm.
Han var den ena av de två som hade sökt jobbet då Marianne Andersson gick i pension.
Eftersom Andersson delvis jobbade administrativt och delvis hade mottagning i Nagu, har Nagu-tandvården också behövt förstärkning. Sedan förra veckan jobbar Marja Green tre dagar i veckan i Nagu, det motsvarar tidigare Nagu-bemanning.
I Pargas är en tandläkare arbetsledig, och har vikarie. Yttterligare en nyanställning har nyligen gjorts, då Korpo ska få en munhygenist två dagar i veckan. Det är Katja Walldén som har valts till jobbet och hon tillträder senare i april.
– Totalt har vi fyra munhygienister och det är viktiga tjänster, de sköter mycket sådant som tandläkarna tidigare skötte, säger Sjöholm.
– Just nu är väntetiden för tandvård 3–4 månader, så vi klarar oss inom lagens gränser (6 månader). Men det är klart att kösituationen varierar och att det beror på vilken slags vård man behöver, konstaterar Sjöholm.
Ett samtal med tidsbokningen bekräftar detsamma. Har man akut och svår tandvärk får man tid samma dag eller nästa, men ska man boka tid för en granskning får man vänta och följa de rekommendationer som har getts av den vårdande tandläkaren.
För friska vuxna kan det betyda exempelvis betyda besök hos munhygienist en gång i året och tandläkarkontroll varannat år, om inget särskilt tillstöter. När dessa tider ska bokas får man veta vilken månad man ska ringa och boka tid, och själva tiden är ytterligare någon månad senare.
– Att det just nu har varit rotation på tjänster och längre köer är saker vi åtgärdar, men efffekten av våra åtgärder syns först om några månader, säger Sjöholm.
I hur stor utsträckning tandpatienter från Pargas använder sig av tandläkarjouren vid ÅUCS under veckoslut har inte Sjöholm helt pejl på, men han konstaterar att måndagsmorgonen fortfarande är den tidpunkten då trycket på tidsbokningen i Pargas är som störst.
– Nytt är också att vi har en mobil enhet i Korpo som vi överväger att också börja använda för mottagning i Houtskär. Man kan inte göra större eller svårare ingrepp vid den, men tandstensborttagning och -granskningar kan man bra göra. Redan en dags mottagning per månaden i Houtskär kunde vara värt att prova på.
Tommy Sjöholms modersmål är finska, men under intervjun använder vi hela tiden svenska. Svenskan löper för att han har hört den hela sitt liv, men inte alltid använt den, så ibland söker han ord eller använder någon engelskspråkig term.
– Skärgården är också bekant sedan barnsben, berätar Sjöholm, som är en seglare bosatt i S:t Karins. I barndomen hade föräldrarna en öppen båt med inombordsmotor. Med den tuffade vi omkring på utfärder i Skärgårdshavet och for till och med över till Stockholm en gång.
– Jag köpte först segelbåt tillsammans med mina systrar, numera har vi en egen. Somrarna har jag under hela livet tillbringat i skärgården.
Tommy Sjöholm
- Aktuell som: Sedan början av året tf ledande tandläkare på deltid i Pargas. Från april jobbar han tf men på heltid.
- Bakgrund: Har mestadels jobbat privat men även 12 år vid Tavastehus centralsjukhus. Har undervisat i Åbo och i Helsingfors universitets odontologiska fakulteter. Specialiserad på proteitik.
- Bor: I Kustö i S:t Karins med frun. Två vuxna barn är utflyttade, den yngre flyttade nyligen hemifrån.
- Uppväxt: I Åbo med en ingenjörspappa som jobbade vid Åbo Akademi kemisktekniska fakultet. Hemspråket var finska, men pappan talade svenska med arbetskamrater och svenskan blev via det bekant.
- Utanför jobbet: Gillar motion, speciellt cykling och tennis. Fotografering och segling är andra hobbyn.
- Sociala medier: Har ett Facebookkonto men det kan gå månader mellan att jag kollar det, tycker det riktiga livet är viktigare. WhatsApp är däremot något jag tycker är väldigt behändigt, för gruppkommunikation.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.