Tandvården håller sommarstängt i Väståboland, men vid akut värk får man vård – Nagu får ny tandläkare i augusti


Aura Kirvelä är ny som ledande tandläkare i Pargas. Hon jobbar delvis med patientmottagning, delvis administrativt. Foto: Anja Kuusisto
Tandvården i Pargas har haft många omställningar med sin personal de senaste åren. I januari tillträdde odontologie licenciat, DI Aura Kirvelä som ledande tandläkare och nu verkar flera andra pusselbitar att falla på plats.
Också mottagningen i Nagu – som haft mer eller mindre tillfälliga arrangemang egentligen ända sedan före detta ledande tandläkaren Marianne Andersson gick i pension som ledande tandläkare 2017 – kommer det från och med medlet av augusti att finnas en tandläkare.
Det är Juuso Aalto som tar emot jobbet.
Nagumottagningen stängd under munhygienistens semester
Att besätta Nagutjänsten har varit knepigt, såsom det överlag kan vara svårt att hitta personal till öppna tjänster inom vården i skärgården.
– Men mottagningen i Nagu är i gång och är det i sommar också, fram till första veckan i juli. Då tar munhygienisten semester.
– Nagumottagningen är då sommarstängd i fem veckor, berättar Kirvelä.
Ledande tandläkaren är också diplomingenjör
Aura Kirvelä är tvåspråkig och utbildad till tandläkare i Göteborg vid Sahlgrenska Akademin. Hon är också diplomingenjör och har jobbat inom fastighetsinvestering och innovation management.
Hon efterträdde Tommy Sjöholm, som hade jobbet som tf ledande tandläkare i Pargas under ett års tid.
Kirvelä har tillsammans med personalen nu planerat sommarens öppethållning, som också tidigare år har inneburit sommarstängda veckor.
Korpo har sommarstängt fyra veckor
I sommar finns en munhygienist på plats i Korpo en dag i veckan tills halva juli. Där blir det då sommarstängt i fyra veckor.
– Akuta värktider har vi som vanligt hela sommaren i Pargas, patienterna får ringa kl 8-9 på morgonen och får tid för första hjälp.
Vid tandvårdscentralen som helhet jobbar i regel sju tandläkare, åtta tandskötare och 4–5 munhygienister. Sommartid jobbar 5–6 tandläkare, motsvarande antal tandskötare och två munhygienister.
Också många privata stänger under semesterperioden
Sommartid stänger också många privata tandläkare sin mottagning för semester och samtidigt har skärgården mer invånare än vanligt.
Hur syns det här vid tandvårdscentralen?
– Det är möjligt att vi får lite längre köer, men just av de här orsakerna försöker vi ha nästan full bemanning hela sommaren.
Tandvårdscentralen har nyligen också börjat med vad man kallar en borstningsskola, både för barn och vuxna, och inom äldrevården för personalen.
– Det finns många samband mellan munhygienen och andra sjukdomar och hälsotillstånd. Det mesta med munhälsan beror på hur man sköter munnen hemma, påminner Kirvelä.
Högstadieelevers tänder kollas en gång
Ledande tandläkare Aura Kirvelä är medveten om en debatt i ett Facebookforum där framförallt skärgårdsskolbarns tandgranskningar kritiseras – dels att sådana förekommer så sällan och dels att skärgårdselever inte kan komma till Pargas för behandlingar.
Så här förklarar Kirvelä regelverket: Enligt social- och hälsovårdsministeriets riktlinjer ska skolbarn granskas av tandläkaren två gånger i lågstadiet (åk 1–6) och en gång i högstadietiden (åk 7–9).
Övriga granskningar är enligt behov och riskgrupp. Samtliga ungdomar kallas till munhygienisten när de fyller 16.
– I Pargas granskar man barnen oftare än regelverket kräver och det sänds en påminnelse till alla 17-åringar om deras rätt till en sista gratis granskning innan de fyller 18 år.
– Eftersom tandvårdsmottagningarnas resurser i skärgården är begränsade är det välkommet om någon har möjlighet att ta barnen till Pargas, säger Kirvelä och fortsätter:
– Ett större problem är lågstadiebarn som ensamma, utan föräldrar, kommer till tandläkaren. Då har vi inte möjlighet att förbättra barnens munhygien hemma. Det skulle vara viktigt att barnen har med sig en engagerad förälder i behandlingsrummet.
– Det är inte granskningar och lagningar som förbättrar munhälsan, det krävs bra kostvanor och regelbundna munhygienvanor för alla åldrar, börjande i barndomen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.