Tänderna hjälpte dagens elefanter att överleva när deras släktingar dog ut

När klimatet blev kallare för cirka 3 miljoner år sedan dog många arter av elefantdjur ut.
De elefantdjur som klarade sig bäst var de som liknar dagens elefanter. De var mest anpassningsbara bland annat tack vare sina effektiva och hållbara tänder som gjorde att de kunde äta olika sorters föda.
Det konstaterar en internationell forskargrupp som studerat bland annat skallen, käkarna och tänderna, benen och kroppsstorleken hos både utdöda och nu levande elefantdjur.
Analyserna visar att elefantdjurens mångfald började öka när de för cirka 20 miljoner år sedan spred sig till andra kontinenter från Afrika.
Mångfalden var som störst för 10 till 5 miljoner år sedan. Det märks bland annat i hur skallen och tänderna utvecklades så att djuren kunde tillgodogöra sig den föda som de hade att tillgå.
Sedan började mångfalden avta på grund av kyla, torka och ökade svängningar i klimatet.
I dag är människan boven
Klimatförändringen var alltså en mycket stor förklaring till att elefantdjur dog ut länge innan människan lämnade Afrika.
Paleontologen Juha Saarinen vid Helsingfors universitet, som deltagit i projektet, betonar dock att människan också bidragit till elefanternas trängda läge de senaste 20 000 åren, då flera arter – bland annat den ullhåriga mammuten – dött ut.
”Det är även klart att de tre nu levande elefantarternas oroväckande tillbakagång beror på tjuvjakt och annan mänsklig verksamhet”, säger Saarinen.
De tre arterna är asiatisk elefant, afrikansk savannelefant och afrikansk skogselefant.
Forskarna har publicerat resultaten i tidskriften Nature Ecology and Evolution.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.