Förflytta dig till innehållet

Tallink Siljas ledning i rätten — åtalas för diskriminering i arbetslivet

En myndighetsbyggnadKim Lund

Rättegången i arbetstvisten pågår i två dagar. Foto: Kim Lund

Har arbetsgivaren rätt att kräva ett utdrag ur en anställds straffregister även om hen inte arbetar med barn och unga?

Den frågan avgörs nu av Egentliga Finlands tingsrätt som i två dagar behandlar åtalet mot bland andra Tallink Siljas vd och personalchef samt bevakningsfirman Security Arsenal Finlands ledning.

Vd:n åtalas för diskriminering i arbetslivet, tre övriga åtalas för diskriminering i arbetslivet och för olaga tvång.

Händelserna fick sin början i maj 2017 då Tallink Silja informerade personalen om att man anlitar Security Arsenal för att ordna med extra ordningsmän till fartygen.

Samtidigt meddelade man att alla ordningsmän skulle visa upp sitt straffregister, något som har varit kutym inom Security Arsenal.

Inget utdrag – inget jobb, var budskapet.

Åklagaren yrkar på kännbara böter

Två ordningsmän ansåg att förfarandet var lagstridigt och kontaktade Sjömansunionen och dataombudsmannen. De lämnade inte in sina register och fick därmed heller inga jobb. Åklagaren yrkar på ett kännbart bötesstraff för de åtalade.

Enligt lagen har arbetsgivaren rätt att kräva utdrag ur straffregistret endast då man jobbar med minderåriga barn.

Skyddspolisen och Huvudstaben kan också göra en säkerhetsutredning av en persons bakgrund då hen söker jobb inom till exempel Försvarsmakten, vill studera vid Polishögskolan eller vill jobba med andra jobb som har med landets inre säkerhet att göra

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter