Tallink Silja söker nya lösningar – febermätning i hamnen kan vara ett alternativ

Från Tallink Silja ingår regionchefen i Åbo, Nina Honkaranta i arbetsgruppen för Healthy Travel-projektet.
Hon säger att de resultat man har kommit fram till inte innehåller några stora överraskningar, det mesta har man känt till sedan tidigare.
– Vi har fått bekräftat det vi har vetat: att passagerarna värdesätter de åtgärder vi redan har vidtagit i form av bland annat intensifierad städning och flera möjligheter att tvätta och sprita händerna. Vi har gjort mycket för att förbättra säkerheten och vi kommer också noggrant att gå igenom de förbättringsförslag som gruppen presenterar.

Risken för smittspridning är störst vid ombord- och avstigningen. Honkaranta tycker ändå att det fungerar relativt bra. Terminalerna är stora och man har märkt ut hur långt det ska vara mellan människorna för avstånden ska vara tillräckligt långa och i synnerhet då man checkar in är det lätt att hålla säkerhetsavstånden.
Svårare kan det vara då man väntar på att stiga av fartyget och passagerarna är ivriga på att komma i land.
– I köerna är det lätt att glömma säkerhetsavstånden och på den punkten kunde det ske en förbättring.
Hon utesluter inte att ta i bruk ett system där passagerna stiger ombord i mindre grupper. Redan i dag har de som har bokat en svit det privilegiet, men det är inte omöjligt att också andra resenärer går ombord stegvis, säger Honkaranta.
Ett annat sätt är att ta mäta temperaturen på passagerarna. Tallink Silja har redan gjort ett försök med det, och resultatet var lyckat.
– I höstas mätte vi temperaturen på 400 passagerare och mottagandet var överraskande positivt. Ingen av dem hade feber, men om så skulle ha varit fallet hade vi önskat hen ombord en annan gång. Vi planerar nu ett nytt försök för att se om mätningarna kunde göras på en större grupp passagerare. Det finns tekniska lösningar i form av mätare som scannar flera människor på samma gång, så det är ett helt realistiskt alternativ.
Honkaranta kommenterar också enkätsvaren som säger att passagerarna upplever kryssningarna som lugnare och behagligare nu då det inte är så mycket folk ombord som super och festar. Resultatet förvånar inte.
– Kryssningarna riktar sig till de stora massorna som har olika önskemål och behov. Vi ordnar kryssningar för olika målgrupper och med olika program. Åker man på en fredag är det mera håll-i-gång, på veckorna är det ett lugnare program. Här finns det ännu möjlighet att utveckla konceptet.
Efter ett långt och mörkt år, ser det nu ut som om folk börjar vara redo att våga sig ut till havs igen, säger Honkaranta.
– Bokningsläget inför sommaren börjar se bättre ut och på hösten är det redan riktigt bra. Vi har också många gruppbokningar av idrottslag och skolorna har skjutit upp sina studerandekryssningar till hösten.
– Vi tror på en bättre framtid och hoppas att de som har varit permitterade så småningom kan återvända till jobbet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.