Tallarna fortsätter dö i skärgården – här har flest observationer lämnats in

Åbo universitet har samlat in medborgarobservationer om döda tallar i sydvästra Finland sedan april.
I början av augusti har observationer från 1 350 platser anmälts i karttjänsten. De flesta platserna finns i skärgården, men en del också längs kusten.
Medborgarobservationerna stöder kartläggningar som görs med satellit- och flygbilder. Samtidigt visar de att talldödsfallen i sydvästra Finland är ett välkänt och utbrett fenomen.

Döda tallar har upptäckts speciellt på torra bergssluttningar och kullar. Ungefär en femtedel av observationerna har märkts ut i ekonomiskogar med mineraljord.
– Att så många observationer har rapporterats på öar och stränder tyder på att sommarstugeägare och båtfolk är uppmärksamma, ofta även oroliga. Många undrar om fenomenet kan bli ännu värre och huruvida man på något sätt kan förhindra att förstörelsen sprider sig. Även om sjuka träd avlägsnas kan man knappast stoppa fenomenet med en motorsåg, säger professorn i geografi Risto Kalliola i pressutskicket.
Han påminner också om att döende och döda träd är vanligt i naturen och hittills verkar de förekomma på små områden.
Skarptandade barkborrar gynnades av hettan i maj
Klimatförändringen kan ligga bekom talldöden.
Trädens motståndskraft försämras när vårens och sommarens värmeböljor torkar ut barren och utsätter träden för stress. Effekten förstärks om växtplatsen är känslig för uttorkning eller om det finns andra skadeinsekter i trädet.
Försvagade träd drabbas av svampsjukdomar och barkborrar.
Under svärmningstiden för den skarptandade barkborren i maj var det rekordlånga perioder av värme och torrhet. Det kan ha utsatt träden för skadeinsekter. Barkborren attackerar tallens tunna fällbark.
– Även juni var het och det regnade mycket lite i sydvästra Finland, men sedan dess har det regnat mer. Träden undkom kanske den värsta högsommartorkan. Konstellationen är forskningsmässigt fascinerande och det är intressant att följa i vilken utsträckning tallarna nu blir bruna. Det finns redan symtom på det, säger Kalliola.
Åbo universitet fortsätter samla in medborgarobservationer och nya observationer kan anmälas och kollas via universitetets karta.
– Alla svar på vår kartenkät är värdefulla nu, konstaterar Kalliola.
Enkäten hittas på utu.fi/männyt. Den går att fylla i på svenska.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.