Talkoarbetare röjer buskar och sly på Jungfruskär – ”En värdefull vårdbiotop av riksintresse”

WWF ordnar talko för att iståndsätta utrotningshotade lövängar, hagar och ängar på Jungfruskär i Houtskär under en veckas tid. Talkoarbetarna påbörjade jobbet på lördagen och fortsätter fram till den 3 augusti.
Syftet med talkot är att trygga den unika livsmiljön för tiotals utrotningshotade arter. Jungfruskär hör till i den nordvästra delen av Skärgårdshavets nationalpark.
Talkoarbetarna iståndsätter igenvuxna vårdbiotoper på ön, såsom den extremt utrotningshotade lövängen, bland annat genom att röja buskar och sly och samla röjningsrester.
– Jungfruskär är en värdefull vårdbiotop av riksintresse. Lövängarna som förekommer på ön är mycket sällsynta naturtyper som i Finland i praktiken endast finns på Åland och i skärgården i sydvästra Finland, säger lägerdirektör Olli Borg i WWF:s pressmeddelande.


Med talkoarbetet gynnar man utrotningshotade vårdbiotoparter, som det finns exceptionellt många av på ön, till exempel orkidéarterna Adam och Eva och brudsporre.
– Ännu på 1980-talet tillhörde Jungfruskär Försvarsmakten. Försvarsmakten inledde då iståndsättandet av öns vårdbiotoper tillsammans med bland annat WWF och Forststyrelsen. I dag har den skötta ytan vuxit från en liten markplätt till tiotals hektar, säger Kukka Kyrö, specialsakkunnig inom naturvård vid Forststyrelsens naturtjänster i pressmeddelandet.

En del av lägerdeltagarna besöker även Kråkskär i utkanten av Skiftet. Även där förekommer många utrotningshotade vårdbiotoper, såsom korskovall, som är klassificerad som mycket utrotningshotad och kräver brådskande skydd.
Talkot på Jungfruskär är det andra talkot som ordnas i Pargas i sommar. I början av juli hölls ett talkoläger på Fårö.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.