Förflytta dig till innehållet

Tage Kurtén romandebuterar med deckare om maktkamper vid ÅA

Tage Kurtén. Foto: Fredrik Häggman


En oktobernatt befinner sig Åbo Akademis ledning på en kryssning över till Åbo. I dunklet är det något som går fel, och när morgonen kommer är en av kvinnorna i ÅA-toppen försvunnen.
Så börjar Tage Kurténs debutroman, deckaren ”Makten och härligheten – Mordet på det gamla universitetet”. Boken utspelar sig vid ett fiktivt Åbo Akademi – det universitet som länge var Kurténs arbetsplats. Kurtén är professor emeritus i teologisk etik med religionsfilosofi.
– Namnet på universitetet är det samma, men personerna är fiktiva och universitet fungerar annorlunda än i verkligheten. Efter det inledande kapitlet förflyttas handlingen tillbaka till början av året, och därifrån byggs de intriger som leder till försvinnandet upp. Om försvinnandet är en följd av maktstrider eller personmotsättningar vissar sig så småningom. En professor tar på sig uppgiften att lösa mysteriet.
Deckaren är ett helt och hållet fiktivt verk, även om stora delar av inspirationen har hittats inom universitetsvärlden och de förändringar som Kurtén upplevt under sin tid som professor.

Maktkamper efter universitetsreform

Titeln kan tolkas på två sätt – dels som ett faktiskt dödsfall, dels som ett mord riktat mot själva universitetet. Boken tar fasta på universitetsreformen 2010, som gjorde verksamheten mer resultatbaserad, gav rektor och styrelsen mer makt och skapade intern konkurrens inom universitetet.
– I boken dras förändringarna till sin yttersta spets. Samhället har länge präglats av så kallad new public management, att alla institutioner ska drivas som företag. Vilka konflikter uppstår när rektor får mer makt, när man får en stark ledare? Boken handlar om spänningar som i det verkliga livet sällan eskalerar till den grad att någon mister livet, men likväl finns inom de flesta organisationer.
Kurtén är ändå noga med att boken inte ska ses som rak kritik mot förändringarna.
– Jag vill inte skriva någon på näsan och säga vad folk ska tycka om förändringarna inom universitet. Men boken är ett exempel på vilka effekter som i ett extremfall kan uppstå då starka ledare får okontrollerad makt.
Finns det någon som kan känna igen sig själv i boken?
– Det kan hända att någon gör det, men i så fall är det helt och hållet ens egen tolkning. Jag har skapat egna karaktärer, utan inspiration av någon på Åbo Akademi.

”Spänningar och maktkonflikter som alla kan känna igen”

Åbo är skådeplatsen för mordet, men tanken är inte att deckaren ska sälja endast på igenkänningsfaktorn. Enligt Kurtén är inte bokens teman inskränkta till universitetsvärlden – samma maktkonflikter och hierarkier uppstår i alla delar av samhället. Temana är allmänmänskliga och Kurtén har en förhoppning om att boken ska få spridning också i Sverige.
– En av de centrala frågorna är människans moral. Är vi moraliska varelser? Jag fokuserar också på de så kallade sju dödssynderna: hybris, lust, girighet, avund, vrede, frosseri och lättja. Titeln makten och härligheten anspelar på just hybris, eller högmod, berättar Kurtén och fortsätter:
– Spänningen byggs kring mänskliga relationer som alla kan känna igen. På senare tid har särskilt svenska deckare till stor del handlat om brutala, råa psykopater. Mina karaktärer är inte psykopater i samma mening.

Pensionering gav tid för skrivande

Kurtén började skriva 2017 efter att ha gått en kurs i skönlitterärt skrivande på Arbis, men de första fröna till en egen roman såddes redan på 1990-talet.
– När jag sökte professorstjänsten tänkte jag att om jag inte blir vald blir jag deckarförfattare i stället. Som professor hade jag för mycket annat på mitt bord, men som pensionär har jag nu äntligen tid.
Boken är skriven under författarnamnet Tage A:Son Kurtén, för att skilja deckaren från den vetenskapliga produktionen.
– Jag har ju skrivit regelbundet hela mitt liv, men det har oftast varit akademisk text. Det är skönt att inte behöva hänvisa till källor utan få bygga upp sin helt egna värld.
Varför blev det just en deckare?
– Jag har alltid varit intresserad av genren. Som ung läste jag alla Maria Langs böcker.
Kommer du att skriva fler böcker?
– Jag har planer på att skriva fler böcker med samma huvudperson, men det beror på mottagandet. Jag har några idéer.
Boken ”Makten och härligheten – mordet på det gamla universitet” ges ut av förlaget Labyrinth books.

Tage Kurten

  • Född 1950 i Vasa
  • Uppvuxen i Tammerfors, men bosatt i Åbo
  • Professor i teologisk etik med religionsfilosofi 1998-2015
  • Läste senast: Alma av Merete Mazzarella

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter