Ta beslutsfattandet närmare folket

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Är politiskt deltagande begränsat till att endast rösta i val?
Faktum är att valdeltagandet i Finland har sjunkit sen slutet av 1970-talet. Detta kan ses som en indikator för att det finska folket låter bli att rösta för att man inte tycker att ens röst har en betydelse.
För att undvika fortsatt sjunkande valdeltagande får vi småningom flytta beslutsfattandet närmare oss vanliga människor.
Och nu menar jag inte folkomröstningar.
I folkomröstningar begärs att man ska svara jo eller nej till frågor som väldigt sällan har bara två svarsalternativ.
Folkomröstningar är även ypperliga chanser för desinformation och falska nyheter att sprida sig.
Istället borde vi använda oss av demokratiska innovationer, ett samlingsbegrepp för institutioner som försöker stärka länken mellan medborgare, tjänstemän och politiker.
Demokratiska innovationer används idag runt om i världen och kan tillämpas på en statlig, regional eller lokal nivå.
En av de mest använda demokratiska innovationerna är deliberativa opinionsundersökningar. Med deliberativ menas något som lägger tonvikt vid samtal.
Idén med deliberativa opinionsundersökningar är att samla en slumpmässigt vald grupp medborgare för att diskutera ett specifikt ämne eller fråga.
Deltagarna svarar på en enkät i början och i slutet av opinionsundersökningen. Efter den första enkäten ger undersökningens organisatör information om de olika perspektiven som berör frågan, stödd av akademiska undersökningar.
Efteråt får deltagarna tillsammans i smågrupper diskutera frågan. Diskussionen leds av en neutral moderator för att se till att alla får säga sitt och ingen blir överröstad.
I slutet av opinionsundersökningen besvarar deltagarna på nytt samma enkät som i början. Ofta ändrar människors åsikter på grund av att de lärt sig om, och diskuterat ämnet tillsammans med andra.
Enkätsvaren kan sedan användas inom beslutsfattningen för att se vad folket tycker efter att de fått information och diskuterat ett visst ämne.
Samtidigt ger vi människor en ny form av politiskt deltagande och en känsla av att få påverka i samhället.
Ville Poutanen
Sommarreporter på ÅU
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.