Synlig renovering bakom hembygdspriset i Pargas

Årets pris går till Pargas hembygdsförening. I prismotiveringarna konstaterar man från stadens sida att föreningen gjort en stor insats i år i och med renoveringen av branddepån intill kyrkan. Men föreningen har också en hel massa annan verksamhet, trots att renoveringen på en väldigt central plats självklart är den mest synliga.
– Vi har fått många nya och ivriga medlemmar som varit intresserade av att också hugga i rent konkret, berättar föreningens sekreterare Lena Långbacka.
Tidigare hembygdspristagare i Pargas
- 2019 Kaj Engblom, Nagu
- 2018 Siv Fagerlund, Houtskär
- 2017 Åbolands skärgårdsstiftelse
Vid branddepån har man inte räknat timmarna, men många är de. En del av arbetet har utförts av frivilliga på talko, men för de mer krävande byggnadsarbetena har man anlitat proffs.
– I vår projektplan för renoveringen har vi antecknat 250 talkotimmar, men det antalet lär vi nog ha gått över, säger Långbacka.
Många som gjort det möjligt
Utan extern finansiering och massor av hjälp från frivilliga hade renoveringen aldrig varit möjlig. Projektet har dokumenterats flitigt och många har följt med hur arbetet framskrider via sociala medier.
– Faktum är att huset sannolikt hade rasat ihop förr än senare om vi inte hade skridit till verket. Det har varit ett stort uppdrag för en liten förening, men tack vare alla, både privata och andra föreningar, som hjälpt till har det gått vägen, säger Långbacka.
– Kyrkliga samfälligheten som äger marken där branddepån står har också varit positivt inställd och hjälpt till. Folk verkar faktiskt ha uppskattat det vi gjort, säger föreningens ordförande Magnus Sundman.
Hembygdsföreningen är i en rätt unik sits i och med att man faktiskt äger och ansvarar för ett drygt tiotal byggnader, både på Gamla Malmen och på museibacken. Ansvaret är stort.
– Därför är vi särskilt glada över att så många nya, också nyinflyttade, kommit med i verksamheten. samtidigt har vi märkt att folk tycks ha litet mera tid. Frivilligverksamhet som tilltalar är mera lockande i dessa tider verkar det som, säger Sundman som hoppas intresset håller i sig.
– Området här runtom branddepån är intressant, och en central del av många turistguidningar i Pargas, tillägger han.
En av kalenderluckorna
Branddepån är med i Gamla Malmens adventskalender och Långbacka tipsar att det kan löna sig att titta uppåt vid branddepån i dag på självständighetsdagen.

Under ljusfestivalen Lux Archipelago hade man en utställning i branddepån och en permanent utställning är på kommande. Planen är att den ska öppna innan sommaren.
Hembygdsföreningen har fått Leaderpengar och understöd av stiftelser och fonder för projektet. Den sammanlagda budgeten är på omkring 70 000 euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.